"Пропозиція Джонсона насправді глибша ніж здається" - Джон Сміт

"Пропозиція Джонсона насправді глибша ніж здається" - Джон Сміт

Джонсон лише на перший погляд пропонує Україні "НАТО і ЄС в обмін на території", а також якийсь "механізм захисту російської мови в Україні", який ми ніколи не виконаємо.

В дійсності треба розуміти, що Боріс Джонсон - хитрий лис, який захоплюється Черчиллем, а особливо його мистецтвом спокуси союзників, якому (мистецтву спокуси) прямо присвячує велику частину в своїй книзі про Черчилля.

Насправді, Джонсон цією статтею намагається вирішити "проблему Трампа" для Заходу - як спокусити Трампа відмовитися від його плану примусити Україну до переговорів із РФ на нинішніх позиціях?

По суті для нас ключовим в пропозиції Джонсона є те, що він пропонує Трампу в разі перемоги на виборах в США 1) зняти обмеження для України бити американською зброєю вглиб території РФ, і значно важливіше 2) дати Україні стільки зброї, щоб ЗСУ викинули армію РФ "хоча б на позиції 24 лютого 2022 року".

Після цього Джонсон і пропонує перейти до перемовин, на які пропонує вийти з умовами "НАТО і ЄС для України" і "обіцянкою з боку України захисту рос.мови", щоб "надати можливість путіну зберегти обличчя і оголосити цілі СВО виконаними".

Чи може досвідчений Джонсон не розуміти, що в утворених гіпотетичних умовах - після успішної наступальної операції Українською Армією і силового розгрому армії РФ з вигнанням її на позиції "хоча б до 24 лютого 2022 року" - ніяких переговорів з Путіним уже не буде? Буде в дійсності кувалда на голові путіна від його найближчих соратників. Уже під час розгрому і панічного відступу армії РФ почнуться неконтрольовані процеси розпаду влади Путіна, а отже і переговорів з ніяким Путіним з необхідністю для нас зберігати його розплющене кувалдою обличчя не буде.

Звісно, Боріс Джонсон це прекрасно розуміє. Саме він запропонував у березні 2022 року нічого не підписувати з путіним, а розгромити його армію. Його пропозиція тоді спрацювала: ми відмовилися від стамбульської капітуляції, розгромили армію РФ під Києвом, на Харківщині, Зміїному, а потім і на Херсонщині і нинішні умови запропоновані рашкою минулого місяця через Колокольцева уже значно більш вигідні за стамбульські. А наступні - будуть ще більш вигідні. І далі ще і ще.

Насправді, Джонсон пропонує не план поступок путіну, а план зваблення Трампа. Його пропозиція в дійсності має одну ціль: збити Трампу його власний план, суть якого - всадити Україну і РФ за стіл переговорів на нинішніх позиціях. Плану, який вигідний Росії.

План Джонсона - звабити Трампа ідеєю "сильного лідера", який на відміну від "слабкого Байдена" одним ударом принесе Америці і всьому Заходу перемогу замість поразки, відверне Третю світову. Для цього, за пропозицією Джонсона, Трампу треба зробити "зовсім трохи": погодитися забезпечити ресурсами розгром російських військ на узбережжі Чорного і Азовського морів, а також у Донецькій і Луганській областях.

Вважаю, нам треба обома руками підхопити ідею Джонсона.

Дуже гарний план.