Прості правила захисту від COVID-19, доступних кожному

Прості правила захисту від COVID-19, доступних кожному

Часто мити руки протягом 20 секунд із милом під проточною водою, використовувати антибактеріальні засоби для рук із вмістом спирту не менше 60%, а також уникати хворих людей - це найчастіші поради від лікарів, щоб захиститись від вірусів та інших інфекційних захворювань.

Які ще щоденні звички варто взяти на озброєння?

1. Введіть за правило не чіпати руками поручні в метро, ручки дверей, візків у супермаркетах - користуйтесь для цього серветками або рукавичками. Натискайте кнопки у ліфтах зігнутим пальцем, а двері притримуйте плечем або ліктем.

2. Мийте або дезінфікуйте руки щоразу після користування грошима, банківськими або іншими картками. Чистіть поверхню гаманця.

3. Витирайте мобільний телефон дезінфікуючими серветками - це один із найбрудніших предметів щоденного вжитку. Це ж стосується планшетів, клавіатури й мишки комп'ютера. Окрім вірусів, на поверхні може жити стафілокок, сальмонела, кишкова паличка та грибок.

4. Дезінфікуйте поверхні у домі, яких часто торкаєтесь: вимикачі світла, ручки дверей, холодильника, мікрохвильовки, плити, пульт від телевізора. Витирайте антибактеріальними засобами столи, спинки стільців.

5. Часто мийте туалет, ванну та раковину. Обробляйте поверхню дошки для нарізання, посуд і раковину після готування сирого м'яса, птиці й риби. Не залишайте випраний вологий одяг у пральній машинці довше, ніж на 30 хвилин - там також розмножуються мікроби.

6. Припиніть торкатись обличчя руками - цієї поради косметологів варто дослухатись і для зменшеня ризику занести інфекцію до рота, носа, очей або вух.

7. Добре провітрюйте приміщення на роботі й удома, уникайте скупчень людей, а замість цього проводьте більше часу на свіжому повітрі.

8. Намагайтесь уникати стресу й паніки - тоді імунітет падає, а організм втрачає здатність ефективно боротись із захворюваннями та інфекціями.

9. Ведіть здоровий спосіб життя, не паліть. Доведено, що саме курці мають найвищі шанси померти від COVID-19.