"Проста картина світу...?" - Віктор Трегубов

"Проста картина світу...?" - Віктор Трегубов

У багатьох моїх співвітчизників є проста картина світу: країна тотожня етносу і мові. Себто, країна Італія, живуть в ній італійці, мова італійська, країна Норвегія, мова норвезька, живут норвежці, країна Німеччина, живуть німці, мова німецька, країна Іспанія, мова іспанська, живуть іспанці...

Красива у своїй простоті схема. Одна в неї проблема: вона не працює. Себто, навіть в Європі такий розподіл не є загальним правилом, а в світі в цілому це взагалі рідкість.

В реальності країна Італія, живуть італійці, мова італійська - а ще дохера регіональних, як італійських, так і взагалі з інших мовних груп. І ні, це не емігранти, це корінні.

Країна Німеччина, живуть німці, мови німецькі (щонайменше нижньонімецька та верхнонімецька групи). А ще мова німецька у низці інших країн. Наприклад, Австрії, де живуть австрійці.

Країна Норвегія, живуть норвежці, мови норвезькі. Дві (з нюансами три). Причому більшість норвежців говорять мовою, яка насправді-то діалект датської. Це все одно, що більшість українців говорило б українською версією російської мови, називаючи її "українська книжна".

Країна Шотландія в складі держави Велика Британія, живуть шотландці. Мова - англійська, шотландська та шотландська. Так, дві шотландські, я не помилився. Просто одна кельтська, а інша романо-германська, виросла з регіолекту англійської.

Країна Іспанія, живуть іспанці, каталанці, баски. Мови - гадаєте, іспанська, каталанська та баскська? А ось і ні, бо ще галісійська, валенсійська, окситанська - і довгий список.

Країна Франція. Живуть французи. Провадила вкрай сувору мовну політику, що мало не вбила регіональні мови, зараз про це шкодують та намагаються виправити. Ще живі окситанські, ойль, бретонська (взагалі інша мовна група) та декілька інших.

В світі взагалі ой. Країна Китай, наприклад, населена купою етносів (для нас вони усі китайці) та говорить купою мов (для нашого пересічного вони всі китайська, окрім хіба тібетської та уйгурської, і пофіг, що ці "китайські" навіть не взаємозрозумілі). Країна Індія шпрехає п'ятью десятками мов, при цьому у нас більшість знає хіба про санскрит та хінді. А, на хінді ще говорить Пакистан, тільки там ця мова називається урду та має іншу графіку. І не дай вам небо сплутати пакістанця з індійцем. Арабську мову взагалі неможливо ототожнити з конкретною державою. 80% носіїв португальської мови - бразильці. Про англійську ви в курсі.

Наостанок - знаєте найбільший бездержавний народ світу, курдів? Мало того, що курдська мова - це три сильно віддалені один від одного діалекти з не дуже високим ступенем взаєморозуміння, так ще й значний відсоток курдів не володіє жодним з них. Ну от якось так сталося, що курди можуть говорити різними мовами, сповідувати різні релігії, не мати власної держави, але все одно добре знати, що вони саме курди, а не хтось інший, і ще за це знання воювати.

До чого я це веду? Як завжди - до того, що простим людям слід ускладнюватися і не спрощувати світ до двовимірних картинок, бо нам колись в дитячому садочку пояснили у простих термінах, округливши до невідповідності реальності.