"Просто новини про Китай" - Антон Швец

"Просто новини про Китай" - Антон Швец

Голова Міноборони Тайваню заявив про розміщення на Формозі американських «зелених беретів». Основне завдання – навчання сил оборони острову. Мінновибухова справа, стрілковка, такмед. Скоріш за все ще розвідка та зв’язок, всі ці меш-мережі і всяке таке інше. Але про це не говорять. Кількість інструкторів дуже велика, декілька сотень.

У відповідь посол Китаю в США заявив про червоні лінії і всяке таке інше. Але це просто слова.

Та Китай словами не обмежився. Вже сьогодні китайські патрульні кораблі берегової охорони зайшли в територіальні води Тайваню, в 6 кілометрах від віддаленого тайванського острову. Офіційний привід – загибель двох громадян Китаю на риболовецькому судні в тому самому місці місяць тому. Китай заявив, що їх берегова охорона просто підтримує порядок. Бо ж тайванці не можуть забезпечити порядок і охорону своїх територій, так щоб уникати загибелі китайських браконьєрів.

Тайванська берегова охорона у відповіді китайцям обмежилася трансляцією з гучномовців. Бо там позаду ще норм китайського флоту було разом з бойовою авіацією(від острову до Китаю 10км, а до Тайваню 300).

Мене багато питали, а як саме Китай зможе запровадити блокаду Тайваню. А ось так і зможе. Якесь китайське торгівельне судно скаже, що в нього барахлив джипіес, воно кудись не туди запливло, потім воно там затоне або сяде на мілину. Може в результаті дій тайванської берегової охорони, а може про це просто скажуть. І вже на завтра там буде патрулювати море, десь поряд з тайванськими берегами, китайський флот. Далі, в межах припинення військового співробітництва США та Тайваню, почнуться перевірки торгівельних суден третіх країн на предмет перевезення американської зброї чи інструкторів. Ось вам і блокада.

У відповідь вже Тайваню доведеться діяти агресивно. А далі як карти ляжуть.