"Протест допоміг Зеленському, а не завадив йому" - Віталій Портников

"Протест допоміг Зеленському, а не завадив йому" - Віталій Портников

Після паризького саміту "нормандської четвірки" президент України Володимир Зеленський заявив, що протест посилював позиції не української, а російської делегації. Звичайно ж, це - хибна думка

Помилкова вона хоча б тому, що позиції, з яких виступала українська делегація в Парижі і позиції, які захищали учасники протесту і під час мітингів на Майдані, і у пікетах на Банковій, практично співпали. Це Путін намагався схилити українського президента до капітуляції. А учасники протестів проти цієї капітуляції застерігали.

Володимиру Зеленському необхідно зрозуміти - для захисту українських інтересів є необхідною національна єдність. Єдність влади і опозиції, єдність тих, хто в кабінетах і тих, хто на вулицях - тим більше, що в наших умовах ці люди нерідко міняються місцями.

Національної єдності з тими, кому на державні інтереси наплювати, просто не вийде - навіть якщо багато хто з цих людей в другому турі президентських виборів і голосував за Володимира Зеленського. Не може бути ніяк єдності з людьми, яким все одно, якому богу молитися, в якій країні жити, ким себе вважати - аби корито. Це доведено історією. Ці люди 10 грудня перестають бути опорою Володимира Зеленського.

Перестають просто тому, що Путін ніколи не пробачить українському президенту того очевидного приниження, яке він зазнав під час "нормандського саміту". Путін аж сказився. Він буде намагатися помститися і Зеленському, і Україні. Зеленського - змусити прогнутися, а ще краще - зникнути, поступитися місцем якомусь колабораціоністові. А Україну - дестабілізувати, обстріляти, заморозити, змусити зрозуміти, що її місце - разом з Росією. А ще краще - просто в Росії.

У цій ситуації у Зеленського немає ніякого іншого як політичного, так просто людського виходу, крім як спертися на патріотів - і серед своїх прихильників, і серед своїх супротивників. Потрібно перестати шельмувати тих, хто помічає його недосвідченість і наївність, потрібно перестати переслідувати українських політиків і активістів тільки за те, що вони усвідомили небезпеку, яка загрожує нашій країні, раніше і краще за Зеленського. Коли країні загрожує така небезпека, національної єдності просто не можна уникати.

Тому що альтернативою такій національній єдності завжди стає національний крах.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ