"ПРОТЕСТ НА КОРИСТЬ ОЛІГАРХА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРОТЕСТ НА КОРИСТЬ ОЛІГАРХА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Поки суспільство захоплено обговорювало, відправили голову ОПУ Андрія Богдана у відставку, чи то був такий жарт – певна акція протесту в столиці героїчно відстояла інтереси цілком конкретного олігарха. Ідеться про акцію працівників підприємств «Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ), «Нікопольський завод феросплавів» (НЗФ) та «Дніпроазот» що належать компаніям Ігоря Коломойського, під будівлею НЕК «Укренерго». Протести посприяли рішенню Окружного адміністративного суду Києва, яким п’ять підприємств Ігоря Валерійовича позбавили сплати тарифу на передачу електроенергії за липень.

Взагалі треба віддати належне – в боротьбі за дешеву електрику пан Коломойський виказує дива винахідливості. Ще не забулися баталії навколо дати запуску ринку електроенергії в Україні, розкручені представником президента у Кабміні Андрієм Герусом. В баталії був втягнутий навіть президент Зеленський. Відстрочити впровадження ринку електрики не вдалося, але – не у двері то у вікно. Тепер юристи Ігоря Валерійовича намагаються відмінити ринок електрики персонально для його підприємств.

Наприкінці червня Окружний адміністративний суд Києва за позовом НЗФ відмінив постанови НКРЕКП №954 і №955, якими встановлювалися тарифи «Укренерго» на друге півріччя 2019 р. В пожежному порядку НКРЕКП мусила відмінити постанову №594 і затвердити новий тариф для «Укренерго» з 1 серпня постановою №1411. Рішення не виправило ситуації – новий тариф не покривав витрат «Укренерго» на виконання своїх функцій на новому ринку електроенергії. Серед іншого – під загрозу поставлена виплата «зелених тарифів». Але – хоч щось. Звісно і цю постанову підприємства Коломойського намагалися опротестувати в суді також.

30 липня Окружний адмінсуд Києва відмовив НЗФ у задоволенні клопотання про при зупинку дії постанови НКРЕКП №1411. І зразу ж на Київ поїхали автобуси зі збуреними працівниками ЗЗФ, НЗФ та «Дніпроазота».

31 липня під будівлю НЕК «Укренерго» вийшла акція протесту, з гучними гаслами «Ні новому Роттердам+», «Ні підвищенню вартості електроенергії», «Не позбавляйте нас роботи», тощо. Журналісти що побували серед протестувальників, розповіли як учасникам платили по 600 грн, і що серед них жваво обговорювали поселення в готелі та санаторії, позаяк акцію планували як тривалу. Повторилася ситуація 2012-2013 рр. коли так само акціями працівників феросплавних заводів Ігор Коломойський шантажував Кабмін Азарова – і тоді йому вдалося вибити для себе пільговий тариф. Що сталося зараз – сказати важко. Можливо Офіс президента (голова якої відомий своїми широкими зв’язками в судах) справді злякався акцій протесту робочих ще до формування Кабміну. А можливо судді «дослухалися до голосу протестувальників». Але.

Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення, яким НЗФ, ЗЗФ, Дніпроазот та Покровський і Маргенецький гірсько-збагачувальні комбінати були звільнені від сплати тарифів на передачу електроенергії за липень. Що далі?

А далі починаються проблеми у президента Зеленського і Кабміну, який ще треба буде призначити коаліції у ВР. Справа в тому, що по факту заводи олігарха Коломойського отримали від держави преференції. А це – пряма ознака наявності політичної корупції. За словами виконавчого директору Центру економічної стратегії Гліба Вишинського ситуація може створити проблеми на переговорах з МВФ, а відповідальним за такі проблеми суспільство стабільно призначає прем’єра і президента, що за наявних умов – майже одне й те саме.

І це – не останній акт «феросплавного майдану Коломойського». У тому таки Окружному адмінсуді Києва уже лежить позов про звільнення НЗФ від сплати тарифу «Укренерго» ще й в серпні. А далі…

Можна звісно зрозуміти емоції людей, яких лякають зростанням тарифів через впровадження ринку електроенергії, і які справді бояться втратити роботу. Але все це – лише психологічний тиск, з метою захистити інтереси певного олігарха.

«Я вважаю, що 2-3 місяці – і проблем з вартістю електроенергії в Україні не буде. Вона буде нижчою, ніж у минулому році» - стверджує викладач макроекономіки бізнес-школи «МІМ-Київ» Михайло Кухар. Навпаки, варто було б запитати самого пана Коломойського, чому всі попередні роки він не інвестував в енергозбереження на своїх феросплавних заводах, натомість – регулярно виводив гроші в офшори? За результатами 2017 року чистий прибуток одного лише НЗФ становив 2,67 млрд. грн, доподатковий прибуток в 2018 році становив 3,27 млрд. грн. На що були витрачені ці гроші? Явно – не на модернізацію підприємства.

Вони були інвестовані на виборювання через суди пільгових тарифів на електрику для своїх підприємств. І ще – на деяких відомих осіб.

А для чого продовжуються мітинги? Напевне, з одного боку, Коломойському ще щось хочеться від НКРЕКП в плані тарифів. А по-друге, це пряма демонстрація владі – бо по команді олігарха швиденько сядуть працівники на автобуси и через годину будуть вже під Кабміном чи під офісом Президента. Ось й тренуються під НКРЕКП, натякаючи керівництву держави, що в разі чого будуть давити на них.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко