Протест шахтарів у Києві завершився

Протест шахтарів у Києві завершився

Шахтарі-протестувальники пішли з центру Києва, однак анонсували продовження акцій біля урядових будівель у четвер.

Гірники залишили біля будівлі міністерства енергетики намет та вагонетку для вугілля з написом "шахтарський люстратор", повідомляє кореспондент ВВС Україна.

Шахтарі в середу пікетували будівлі Адміністрації президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів та міністерства енергетики, що на вулиці Хрещатик.

Як повідомляє кореспондент ВВС Україна, біля будівлі міністерства шахтарі також залишили робочу каску та плакати із гаслами.

На них написано "Президенте, врятуй шахтарів, вугільну галузь країни" та "Шахтарі беруть відповідальність за галузь на себе".

Шахтарський протест

У середу сотні шахтарів вийшли на протест в центр Києва, вимагаючи відставки міністра енергетики та відродження вугільної галузі.

Протест розпочинався біля будівлі адміністрації президента, звідки протестувальники перемістились до Верховної Ради.

Як повідомляв кореспондент BBC Україна, акція біля АП проходила спокійно, без агресії з боку протестувальників чи правоохоронців.

До самого входу в АП шахтарі не підійшли, тільки пройшли перший кордон охорони й стояли біля комітетів Верховної Ради на вулиці Банковій.

 Мітинг шахтарів

Із переговорною групою протестувальників зустрівся перший заступник голови адміністрації президента Віталій Ковальчук та заступник міністра енергетики.

Шахтарі вийшли з транспарантами з назвами своїх шахт і закликами до відродження галузі.

З Банкової вони перейшли до Верховної Ради, а потім до будинку уряду. Шахтарі перекривали рух на вулиці Грушевського біля будівлі Кабінету міністрів, били касками по асфальту та металевим огорожам.

Після цього шахтарі перейшли до міністерства енергетики.

Деякі протестувальники, які спілкувались з кореспондентом ВВС Україна, були напідпитку.

З'їзд шахтарів

Напередодні у столиці з'їзд шахтарів ухвалив постанову з вимогою до президента відправити у відставку міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, який хоче закрити кілька збиткових шахт.

Шахтарі планували передати цю постанову українському керівництву в середу.

На ІІІ з'їзді шахтарів, організованому двома найбільшими профспілками галузі, шахтарі скаржилися на затримки із виплатою зарплат, критикували програму реструктуризації та висловлювали невдоволення діяльністю керівника відомства.

За словами шахтарів та профспілкових лідерів, затримки із виплатою зарплат почалися ще наприкінці минулого року.

До цього, кажуть представники галузі, призвело скорочення бюджетного фінансування у 2014 і його скасування у 2015 році, тоді як впродовж багатьох років державні дотації у вугільну галузь становили десятки мільярдів гривень (лише у 2014 - 11 млрд грн, у 2013 - 13 млрд грн).

Ситуацію загострила і хвиля неплатежів в енергетиці, "коли шахтарі заборгували енергетикам, а ті - гірникам". Тому наприкінці зими шахтарі - як на Сході, так і на Заході - почали страйки.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/