Провокація з далекими планами

Провокація з далекими планами

Відповідно до домовленостей сторін 24 січня 2024 року мав відбутися обмін військовополоненими між росією та Україною на кордоні Бєлгородської та Сумської областей.

Зазвичай сторони домовляються про місце, час та порядок обміну військовополоненими, куди їх доставляють автомобільним транспортом і навколо цієї зони припиняються будь-які воєнні дії. Цього разу у напрямку зони обміну летів російський військово-транспортний літак, який зазнав аварії. Під час падіння стався вибух, що може свідчити про наявність у літаку значної кількості боєприпасів.

Однак після цього росія заявила, що в літаку було 65 українських військовополонених, яких везли на обмін, а літак нібито збитий українською стороною, хоча жодних доказів не було представлено. Наразі Слідчий комітет росії розкручує нову серію бездоказових звинувачень про причетність ЗСУ до збитого над Бєлгородською областю Іл-76. Чим більше минає часу, тим більше у росіян з’являється абсолютно надуманих і нічим не підтверджених «свідчень», пише Telegram-канал “Вольнодумец”.

Відомо, що після 24.01.2024 російські війська активно займалися пошуком уламків ракет PATRIOT у зоні бойових дій, щоб пред’явити їх як докази та сфабрикувати звинувачення щодо України. Ціль – дискредитувати Україну, яка нібито збила літак зі своїми військовополоненими саме американською ракетою PATRIOТ, і таким чином зупинити постачання західної військової допомоги Україні. Ну хоча б на якийсь час, щоб встигнути захопити повністю Донецьку та Луганську області.

При цьому, за час так званого розслідування, росія так і не надала жодних доказів перебування українських військовополонених на борту Іл-76, а початкові відео з місця падіння літака фактично зникли з соцмереж, не витримавши шквалу критики експертів.

З цієї причини росія фактично заблокувала заклик України створити міжнародну комісію за участю ООН та «Червоного хреста» для проведення за цим фактом об’єктивного розслідування, і всім зрозуміло чому.

Адже кремлівський диктатор незважаючи на мільйони українських біженців у Європі, відео та фото свідоцтва повністю знищених російськими військами українських міст та сіл, продовжує нахабно та цинічно брехати: «ми ні на кого не нападали».

Тому пришитий білими нитками російським СК американський PATRIOT до катастрофи Іл-76 навряд чи стане сакральним інструментом, який за задумом кремлівських стратегів має переконати Захід не давати Україні озброєння, особливо того, що зупинить просування російських військ у глиб України та потурбує Кремль.