"«ПРЯМИЙ». РОЗПИС ЗАМОВНИКА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"«ПРЯМИЙ». РОЗПИС ЗАМОВНИКА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Обговорення перфомансу на вчорашньому шоу Вересня на каналі «Прямий» (отому самому, з криками і мужиками в камуфляжі) заслонило собою набагато важливіші речі сказані учасниками ток-шоу. Протягом розмови були названі конкретні ознаки того, що обшук у власника каналу «Прямий» Володимира Макеєнка - беззаперечне замовлення, зроблене з кричущим порушенням чинного законодавства. Слідкуйте за руками.

Перше. Ваш покірний слуга в ефірі зауважив, що правоохоронні органи України взяли моду ввалюватися з обшуками або затримувати людей без пред’явлення жодних звинувачень. Кричущим був випадок з затриманням президента корпорації «Богдан» Олега Гладковського. НАБУ його затримало і лише через добу висунуло йому звинувачення. Добре хоч не запитали «За що вас затримали?» як у часи НКВД.

До власника каналу «Прямий» вломилися так само, без жодних пояснень про підстави обшуку. На всі запитання журналістів була відповідь: «Звертайтеся до прес-служби». Вітаю читачів – коли вломляться до кожного з вас, вам взагалі нічого пояснювати не стануть. Не плутайте себе з Гладковським і Макеєнком.

Друге. Адвокат і колишня народний депутат Тетяна Острікова навела низку безцінних фактів. Обшук у пана Макеєнка проводило ДБР, і вже одне це – кричуще беззаконня. Підслідність Державного бюро розслідувань це правоохоронці, судді і чиновники високого рангу – від міністрів до начальників Головних управлінь. Які претензії могло мати бюро до підприємця пана Макеєнка – не зрозуміло, а точніше – аж надто гарно зрозуміло.

Пану Макеєнку закидають несплату податків при купівлі каналу. Люди добрі, коли відбувається КУПІВЛЯ – це розходування грошей. А податки сплачуються з ДОХОДУ. Тобто сплатити податки мусив той хто продав канал, а не навпаки. Це – абетка.

І ще. Злочини пов’язані зі сферою податків – це задача податкової і тільки податкової. В разі питань про сплату податків першою проводиться податкова перевірка. А її – не було. Всі слідчі дії проводити по справа мусить податкова міліція. А з обшуком чомусь приперлася ДБР.

І нарешті – ще одна деталь. Вся провина Володимира Макеєнка полягає в тому, що він акціонер кіпрської кампанії, яка володіє активом «Канал «Прямий»». А податкова діяльність кіпрської компанії не може розслідуватися українськими правоохоронними органами – ані податковою, ані ДБР. Де-юре – все законно, так, держава в нас дозволяє таку форму власності. З погляду морального – можливість бути зареєстрованим в офшорі, в часи Януковича врятувала від розправи як раз ті медіа, які потім підтримували Революцію гідності. Шкода, що доводиться вдаватися до таких кроків, але… І вже якщо комусь дорікати менеджменту «Прямого» то не ЗЕкоманді, чий лідер через офшори вів весь свій естрадний і кіно бізнес.

Іншими словами, все що відбулося вчора з власником каналу «Прямий» - беззаконня, від і до. Чому ж воно так сталося? Очевидно, в одного з заступників АП часів Януковича знайомого голови податкової – нема, а знайомий голова ДБР – є. Все просто. І так, вкотре нас рятує банальний ідіотизм виконавця. Я все голову собі сушив – чому обшук вони провели так недолуго? Ввалилися, створили резонанс, нічого не знайшли… На це питання вчора відповіла екс-нардеп і журналіст-розслідник Тетяна Чорновол. Справа в тому, що у голови ДБР Романа Труби виникли серйозні проблеми з головою ОПУ Андрієм Богданом. У відомстві серйозно поговорюють про зняття Труби з посади. Відтак – голові ДБР треба негайно дати результат… Виходить як завжди, коли поспішають силовики – косо, криво аби живо.

Все розказане – очевидно доводить, в обшукові власника каналу «Прями» кримінал і близько не ночував. Це – типове політичне залякування. І так, коли ви знаєте все це і бачите наскільки цинічно влада витирає ноги об закон, скажіть – вчорашній перфоманс в ефірі був сильно далекий від реальності?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко