«Путіну подобаються "корисні ідіоти"» - Віталій Портников

«Путіну подобаються "корисні ідіоти"» - Віталій Портников

Під час відвідування окупованого Росією Криму Володимир Путін зустрівся з делегацією французьких політиків, приїзд яких був спеціально організований до п'ятиріччя анексії півострову

Головою делегації був колишній депутат парламенту від "Республіканців" одіозний Тьєррі Маріані - тепер він балотується до Європейського парламенту від партії іншої клієнтки Путіна, Марін Ле Пен. Але серед інших учасників поїздки до Криму був і чинний депутат від "Республіканців" Жан-Клод Буше. Так що приклад Маріані, який, обслуговуючи Путіна, позбувся і респектабельності, і довіри французів, не став переконливим для деяких його колег. Може бути, навіть навпаки. Якщо виникнуть проблеми з кар'єрою - а вони завжди виникають у безпринципних політиків - можна буде спробувати щастя за кремлівські гроші, до Марін вже точно візьмуть.

Шукати відповіді на запитання, навіщо самому Путіну зустрічі із маргіналами, не варто. У Кремлі відчайдушно потребують демонстрації міжнародної підтримки анексії Криму. Ну і, крім того, у Москві завжди любили "корисних ідіотів" з Заходу. Якщо відкрити газетні підшивки минулих років, можна переконатися, як багато таких "корисних ідіотів" пройшло через кабінети Сталіна, Хрущова, Брежнєва. Путін просто продовжує давню традицію. Але з однією відмінністю.

Люди, які ходили на поклін до генеральних секретарів, все ж могли робити вигляд, що розділяють політичні погляди людожерів. Вони могли бути комуністами або представниками "прогресивної громадськості", яка виступала "за мир у всьому світі" і вірила, що небезпека війни йде не від вовкулаків в Кремлі, а від цивілізованого світу. Але у Путіна ніяких поглядів ніколи не спостерігалося, він, що називається, мімікрує під обставини. Путін - просто головний злодій, який забезпечує прикриття союзу чекістів і бандитів. І ці люди під шумок ще й Крим прихопили, просто пограбування Росії їм стало мало.

Тому те, що роблять Маріані з компанією - це чисте обслуговування, без тіні політичної солідарності. А таке чисте обслуговування перетворює "корисного ідіота" на даремного.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ