"Рік Коломойського/Зеленського: статки кума Путіна-Медведчука за рік збільшилися майже вшестеро" - Влад Пономар

"Рік Коломойського/Зеленського: статки кума Путіна-Медведчука за рік збільшилися майже вшестеро" - Влад Пономар

Статок Віктора Медведчука, одного з лідерів ОПЗЖ і людини, доньку якого хрестив Путін, збільшилися за рік відразу на 485% до $776 млн.

Медведчуку і його дружині Оксані Марченко належать 97 компаній: 44 із Кіпру, 15 українських, 12 російських, 11 — з Британських Віргінських островів, п’ять болгарських і дві британські. Всього 12 різних юрисдикцій, здебільшого — офшорні. Ба більше, подружжя володіє яхтою, автопарком із 19 автомобілів, численною нерухомістю, ювелірними виробами та антикваріатом, зокрема фрагментом Біблії Гутенберга.

Через офшор Bolvik Ventures LTD Марченко володіє 24,66% акцій Студії 1+1 Коломойського.
У Медведчука з колишнім власником ПриватБанку є й інші спільні інтереси — через сімейні офшори він має власність у Львівобленерго, Прикарпаттяобленерго і Запоріжжяобленерго. Та й в метзаводах Коломойського — Дніпроспецсталі й Запорізькому заводі феросплавів — виявили частки Медведчука — Марченко.

До того ж однопартієць Медведчука Тарас Козак контролює три новинні телеканали — 112, ZIK і NewsOne. Цей пул ТВ-кнопок чітко відображає погляди Медведчука, для якого Росія — це геополітичний партнер і сфера особистих інтересів. Адже Марченко володіє в РФ нафтовим бізнесом — торговим домом НЗНП.

Сам Медведчук з березня 2014-го перебуває під санкціями США і ЄС, через що змушений основну частину своїх банківських заощаджень зберігати в рублях.

Влад Пономар