Рішення Скалецької "забарикадуватись" у госпіталі із карантином - "абсолютно сміховинна реакція й любительський підхід"

Рішення Скалецької "забарикадуватись" у госпіталі із карантином - "абсолютно сміховинна реакція й любительський підхід"

Ледь не рівноцінною загрозою коронавірусу Всесвітня організація з охорони здоров'я називає епідемію дезінформації про новий вірус. Організація навіть створила пілотний проект, мета якого – розвіяти міфи, які поширюються онлайн.

ВООЗ пояснює, що вірус не передається через посилки з Китаю, бо він не живе довго на поверхнях на кшталт коробок чи листів. А також що від вірусу не допомагає часник.

Зокрема, жертвою дезінформації щодо коронавірусу стала і Україна, де наразі не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус. А сутички у Нових Санжарах потрапили у центр уваги світових ЗМІ.

Ми поговорили із оглядачем Майклом Боцюрківим, який стежив за ситуацією із коронавірусом. Він вважає, що комунікація від уряду була неефективною. Так, до уваги треба брати і заяву СБУ, що українцям розсилали фейкові імейли із дезінформацією про коронавірус в Україні. Проте це дійсно великий удар по іміджу України. Адміністрація Зеленського, на його думку, діяла неефективно.
Це перша велика внутрішня криза для уряду Зеленського

"Думаю, це перша велика внутрішня криза для уряду Зеленського. Вони запанікували, вони піддались подіям у регіоні, куди забрали евакуйованих... відправили чимало посадовців, правоохоронців, - каже Боцюрків. - І тепер ми чуємо, що міністерка охорони здоров’я забарикадувалась в госпіталі, де оголошено карантин, на наступні 14 днів, і планує проводити урядову роботу через скайп, тобто через незахищену лінію... Це абсолютно сміховинна реакція й дуже любительський підхід".

У п'ятницю у зверненні до українців президент Володимир Зеленський закликав громадян зберігати "холодну голову та відкрите серце", а також пообіцяв покарати всіх замовників і підбурювачів "дикунства" у Нових Санжарах.

В деяких країнах, розповідає Боцюрків, до евакуйованих ставились із розумінням і співчуттям, жертвували для них їжу та одяг. Він нагадує: люди самі не обирають захворіти.

Так зване "вікно можливостей" у стриманні поширення коронавірусу COVID-19 закривається

Водночас, були й проблеми. Зокрема, Сполучені Штати вивезли своїх громадян з Уханю понад два тижні тому, й першу групу вже випустили після карантину додому через 14 днів. Проте якщо більшість американців побоюються вірусу, але ставляться до ситуації спокійно, то в деяких містах, де особливо велика китайська та азійська діаспора, люди такої зовнішності переживають випадки расизму на свій бік, повідомляє CNN. Китайські ресторани також відчувають спад відвідуваності, хоча причин для цього немає.

Тим часом, так зване "вікно можливостей" у стриманні поширення коронавірусу КОВІД-19 закривається, повідомили у п'ятницю в ВООЗ. Нові випадки інфікування підтвердили в Ірані, де за останні два дні загинуло четверо людей, та в Лівані.

ВООЗ: для всіх країн важливо бути готовими до появи вірусу

Спалах випадків зараження коронавірусом COVID-19 зафіксували у південній Кореї. За тиждень кількість хворих збільшилася із 28 до 204 людей. Загалом відомо про понад 76 тисяч випадків зараження, 2 тисячі 200 людей померли. Лише 11 з них - поза Китаєм.

У ВООЗ вважають, що точка неповернення – ще не перейдена, але міжнародна спільнота повинна діяти швидко й рішуче.

Днями Тедрос Адханом Гебрейесус, генеральний директор ВООЗ, заявив: "Для всіх країн важливо бути готовими до появи вірусу, щоб лікувати пацієнтів із гідністю й співчуттям, захистити медичних працівників і попередити подальше поширення".