"Рівень допомоги від Єстоніі" - Карл Волох

"Рівень допомоги від Єстоніі" - Карл Волох

Президентка Естонії заявила, що її країна витрачатиме на військову допомогу Україні 0,25 відсотка бюджету протягом, щонайменше, чотирьох років. І закликала інші країни НАТО наслідувати їхній приклад.

Не знаю, чи памʼятаєте, але я, обговорюючи питання безпекових гарантій Україні після припинення вогню, називав саме цю цифру. На видатках бюджету кожної з країн це позначиться не надто суттєво, а нам надасть суму допомоги приблизно в 17 мільярдів доларів (і військовий бюджет близько 20). Це всього 40 відсотків у порівнянні з московитами (до повномасштабної війни), але, враховуючи цілий ряд факторів (у тому числі, переваги західної зброї), дозволить створити військовий паритет зі східним сусідом.

Безумовно, такий рівень допомоги має зберігатися, щонайменше, до поширення на Україну 5 статті Статуту НАТО. Або й довше.

Це в інтересах самих союзників, бо вбереже їх від можливої війни в Європі на довгі десятиліття. Ну, і в наших, само собою.

Враховуючи, що в ці дні якраз сформована група переговірників щодо безпекових гарантій, саме ця цифра (щонайменше) має бути в їхній директиві.

П.С. А естонці великі молодці