"Рівно 10 років пройшло..." - Карл Волох

"Рівно 10 років пройшло..." - Карл Волох

...відколи ми збирали під ВР наших активістів та інших небайдужих майданівських людей, щоб «протиснути» антикорупційні закони. Згодом на їхній основі були створені НАБУ, САП та ВАКС.

Мріялося тоді, що нам вдасться створити правоохоронні органи і, особливо, суди вільні від корупції.

Почасти це вдалося - корупції у ВАКС, безумовно, менше, ніж у «традиційних» судах (хоча політичного впливу чимало). А от правосуддя, на жаль, більше не стало.

Суд прикриває невисоку ефективність антикорупційних органів відвертою репресивністю й обвинувальним ухилом. Судді нерідко бояться дослухатися до аргументів захисту (і приймати законні рішення), бо завтра черговий ґрантовий активіст звинуватить їх у толеруванні корупції.  

Наслідки цього для системи державного управління та бізнесу абсолютно катастрофічні. Ніхто з людей, котрі цікавляться темою, не уявляє, яким чином вдасться затягнути на держслужбу ефективних людей після справ Омеляна, Пивоварского чи Коболева.

«Що нам до проблем до всіх цих вельмож?» - думає пересічний українець. Та метастази беззаконня й репресій мають схильність поширюватися на весь державний організм. І на певному етапі зачеплять усіх.

Саме тому група правозахисників, адвокатів і громадських діячів почала вивчати проблемні питання практики ВАКС і публікує сьогодні на сайті Харківської правозахисної групи свого листа, щоб почати дискусію щодо повернення антикорупційної тріади в правове поле.