Різкі заяви Саудівської Аравії в бік Росії ставлять під сумнів «нафтове перемир‘я»

Різкі заяви Саудівської Аравії в бік Росії ставлять під сумнів «нафтове перемир‘я»

Саудівська Аравія виступила з різкою критикою Росії, поставивши під загрозу досягнення угоди про стабілізацію нафтових цін. Раніше очікувалось, що оголошення про домовленість буде зроблено під час телеконференції між двома країнами в понеділок.

Про можливість досягнення масштабної угоди про скорочення продажів між двома країнами оголошував президент США Дональд Трамп.

«Щойно поговорив з моїм другом Мохаммедом бін Салманом (крон-принцем) з Саудівської Аравії, який говорив з російським президентом Путіним і очікую та сподіваюсь, що вони проведуть скорочення на близько 10 мільйонів барелів, і можливо значно більше, що стане чудовим для нафтогазової промисловості», - твітував Трамп у п‘ятницю.

В суботу Саудівська Аравія розкритикувала Росію, бо побачила в її діях спроби покласти на королівство провину за нестабільність на нафтовому ринку. «Саме Росія відмовилась домовлятись, в той час, як королівство та 22 інші країни намагались переконати Росію збільшити обмеження та подовжити дію угоди», - заявив саудівський міністр закордонних справ принц Фейзал. Він також заявив, що намагання Росії представити ситуацію, немов «королівство планувало позбутись виробників сланцевої нафти» є також неправомірними, пише Reuters.

Міністр енергетики країни принц Абдулазіз бін Салман розкритикував російського міністра енергетики Новака за його заяви, що буцімто саме Саудівська Аравія хотіла зашкодити сланцевому нафтовидобутку. Принц «висловив здивування спробами втягнути Саудівську Аравію у протистояння проти галузі з видобутку сланцевої нафти, що абсолютно несправедливо, як добре розуміють наші російські друзі», - йдеться у заяві.

Падіння цін на нафту шкодить нафтовидобувній галузі у США. Швидке зростання видобутку сланцевої нафти протягом останніх років, вивело США на провідні позиції серед світових нафтовиробників.

В березні під час зустрічі з ОПЕК, Росія не підтримала нову домовленість про підвищення обмежень, що спонукало Саудівську Аравію заявити про нарощування продажів до 12 мільйонів барелів на день з близько 9,7 мільйона в лютому. Росія та ОАЕ на той час також заявили про плани збільшити продажі. Це та зменшення попиту на нафту на тлі пандемії коронавірусу, призвело до значного падіння нафтових цін та ринкової нестабільності.