"Раби таких поважають, бо мають ще нижчий рівень саморозвитку" - Олена Кудренко

"Раби таких поважають, бо мають ще нижчий рівень саморозвитку" - Олена Кудренко

Жінка з Курщини:

- Мы тут всєм сєлом протів путіна! Нам бы Батьку!

Тобто Лукашенка. Про цього диктатора я достатньо чула й тут, в Україні, задовго до війни. Мотивували це тим, що хтось повинен навести лад в в нашій країні. Зараз розумію, що рабу дуже некомфортно в ситуації, коли йому самому надаються права і свободи, або принаймні можливість за них боротися більша, ніж на росії та Білорусі. "Щось не так" - думає раб та мріє про "порядок". Майдан цей "порядок" свого часу відкинув ще далі, тому вони його й не прийняли - "прості люди", політики, артисти, коміки.

З Курщиною зрозуміло - Путін не захистив, порядка немає, хто там ще є з "хозяйствєнніков"? Якби не було Лукашенка, раби хотіли би навіть Кім чен Ина, аби навів той омріяний порядок, в якому рабу самотужки не треба ламати голову, як грести проти течії.

Причому якщо російська масовка не проти Путіна та Лукашенка - то ті, хто проти цих диктаторів, нерідко захоплюється нашим Зеленським. Що знову таки водить по колу нащадків радянського союзу, "из огня да в полымя" (о, як в'їлося в мозок зросійщенння, що я це пам'ятаю). Тобто між диктатурою та популізмом не залишилося хвірточки до бажання мати реальну демократію, реальні права та реальні свободи. І волю реальну.

Ось де найбільша війна, яка має свої наслідки, яка дала свої паростки у вигляді невміння обирати собі свободу та розум. Колись в довоєнні роки випадковий зустрічний так пояснив мені свою підтримку Януковича: "він мені пенсію додав." Мова була про невелику суму, але ж. Хоча Янукович був такий собі диктатор, скоріше тюфяк - але ж повністю керований диктаторами. Як же соромно було: Україна, чудова, як потім довела - сильна, мала на чолі керованого тюфяка, який виглядав найменшим по рангу після Путіна та Лукашенка. Найменшим. Найнижчим. Найжалюгіднішим. Але раби таких все-рівно поважають, бо мають ще нижчий рівень саморозвитку.

І досить не складно розуміти, хто перед тобою, якщо для тебе авторитет - путін, авторитет - Лукашенко, авторитет - популіст або брехун. Якщо твій авторитет - зокрема не ти сам, але мудріший, ніж ти був вчора. Для цього ж треба зробити зусилля та почати працювати над собою.