Рада відкрила доступу до інформації про комунальні тарифи

Рада відкрила доступу до інформації про комунальні тарифи

Рада підтримала президентський законопроект № 2505а «Про особливості доступу до інформації в сферах постачання електричною енергією, природним газом, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення». Документ у другому читанні підтримали 242 депутати.

Законопроект передбачає, що українці можуть отримати інформацію про ціни і тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів і зміну; зіставлення цін і тарифів на товари (роботи, послуги) в різних регіонах України, а також в Україні та інших державах.

Крім того, мають стати доступними прогнози зміни цін і тарифів та обґрунтування необхідності таких змін; середньомісячний розмір плати для приватного домогосподарства за спожиті товари (роботи, послуги) – за категоріями споживачів та розмір заборгованості з оплати спожитих товарів (робіт, послуг) та періоди виникнення такої заборгованості.

Ця інформація буде опублікована на офіційних веб-сайтах державних органів, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких віднесено встановлення цін і тарифів, а також у засобах масової інформації, на інформаційних стендах, в платіжних документах.

Необхідність ухвалення цього законопроекту обумовлена виконанням Україною взятих на себе зобов’язань щодо адаптації законодавства України до законодавства ЄС, зокрема, імплементації Директиви 2006/32/ЄС Європейського парламенту і Ради про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги.

radiosvoboda.org