"Рахуємо разом або Дива військової арифметики" - Петр Чернышов

"Рахуємо разом або  Дива військової арифметики" - Петр Чернышов

Аналіз диванного військового аналітика

Я люблю цифри - а багато людей люблять літери. Цифри зазвичай не брешуть - а от з літерами можна зробити багато чого - істерики, хибні судження, звинувачення на порожньому місці.

Зараз дуже багато людей пишуть про боротьбу "хороших" та "поганих" людей у Конгресі та Уряді США за схвалення допомоги Україні.

І наратив ось такий:

1. Усі раніше схвалені гроші для військової допомоги Україні від США - закінчились

2. Якщо терміново не проголосувати новий пакет допомоги для України - воювати нашим ЗСУ скоро стане нічим - а може й вже зараз нічим

3. Трамп та його гидотні прихильники не хочуть допомагати Україні (тут причини різняться - може просто Трамп - бяка, може це якась внутрішньополітична боротьба щоб допомогти йому виграти вибори, може він сильно любить Путіна, а може навіть Росія йому платить або має якийсь на нього компромат - кожен вибере що йому подобається) Але Спікер Палати Mike Johnson - слуга Трампа - не хоче ставити цей пакет на голосування!

4. Усі демократи на чолі з дуже великим другом України Президентом Байденом - з усіх сил намагаються провести цей пакет - але їм не вистачає голосів.

Подивимось уважно на перший пункт. Давайте припустимо - що він НЕПРАВИЛЬНИЙ. Тоді, як мені здається - можна поставити під сумнів і решту трьох пунктів.

А тепер звернемося до цифр - які ніколи не брешуть. Пишу для хом'ячків з короткою пам'яттю - які забули всім відомі та публічно опубліковані цифри військової допомоги від США.

Отже - (усі цифри в мільярдах доларів) всього було схвалено 25.9 - військового обладнання, яке Байден мав право взяти зі складів Пентагону та доставити Україні. З них у 22ому році було доставлено 9.2 та у перших семи місяцях 23го року 14.6 - тобто у сумі 23.8. Залишається 2.1 - запам'ятаймо цю цифру. (Мені до речі дуже подобається думати як Байден іде на нескінченні склади Пентагону та з ліхтариком там вибирає зброю для ЗСУ!)

14го серпня 23го року сталася цікава річ - Пентагон оголосив, що раніше неправильно оцінював вартості доставленої військової допомоги. І оцінив свою БУХГАЛТЕРСЬКУ помилку в 6.2 - таким чином вийшло ще додана дозволена військова допомога саме на 6.2! І починаючи з серпня 23го року почали доставляти допомогу вираховуючи з цієї ДОДАНОЇ суми. І доставили до сьогодні 2.3 (це включаючи зовсім нещодавно оголошені 300 млн дол)

І ось він кролик з капелюха: 2.1+6.2-2.3=6 (рівно)

Тобто США може нашим ЗСУ доставити ще допомоги на 6 cool billions!

І цю цифру бачать усі, хто хоче (закреслено) може рахувати. І спікер Johnson - коли його звинувачують, що він причина майбутніх поразок України та взагалі безсердечна людина - відповідає обвинувачам - "Ну ось же у вас є ще 6 МІЛЬЯРДІВ доларів - завантажуйте кораблі танками/снарядами/мінами/гарматами - коротше чим хочете - і везить до Києва!"

Всього доставили 23.8+2.3=25.9 - а залишилося ще 6 - тобто 23 відсотки від доставленої військової допомоги - ЗОВСІМ НЕМАЛО!

Враховуючи, що США постачало нам у середньому на 800 млн дол військової допомоги на місяць - і цього поки що вистачало - це ще більше 7ми місяців нормальної війни. А швидше за все більше - тому що Європа почала давати більше! (ось нещодавно Америка - 350 млн населення - гордо заявила, що відправила ще 300 млн зброї у березні - а Данія - 5 млн населення - передала нам зброї у березні на 325 млн дол)

Тих з вас, хто хоче від мене отримати ПОЯСНЕННЯ ось цієї ситуації - засмучу! Я ж диванний аналітик - вмію лише додавати та віднімати числа. Тут треба навчених та не-диванних геополітиків - але я впевнений, що вони є серед моїх читачів! (якщо чесно - у мене є лише якісь погані пояснення)

Обов'язково тегну тут Посла України в США Oksana Markarova - яку дуже поважаю. Думаю, що у неї є ТОЧНО пояснення моєї захопливої арифметики. А також - у Білому Домі регулярно проводяться брифінги для журналістів - виступають Прес Секретар Президента США, ДержСекретар, різні радники Президента - впевнений, що там є й українські журналісти. Було б чудово, якби вони задали питання з мого поста і отримали на нього відповідь!

Ще є такий відомий блогер Альфред Кох - який, користуючись іншими розрахунками оцінив суму недоставленої, але дозволеної військової допомоги в 4.2 - теж немало.