«РАШАҐЕЙТ: Алекс Ван дер Зваан» - Олег Пономар

«РАШАҐЕЙТ: Алекс Ван дер Зваан» - Олег Пономар

Сьогодні великий день у скандалі Рашаґейт. Пройшло десять місяців з моменту призначення Роберта Мюллера на посаду спецпрокурора США у цій справі і ось сьогодні буде ухвалено перший вирок — вирок суду стосовно Алекса ван дер Зваана (1984 р.н.), уродженця Бельгії, громадянина Нідерландів, правника британської юридичної фірми, зятя московського мільярдера — одного зі співвласників Альфа-Банку, Германа Хана.

Ван дер Зваан працював на Манафорта та Ґейтса (і був їхнім партнером), які були у передвиборчій команді Трампа. Ґейтс уклав угоду з Мюллером і співпрацює з Мюллером, Манафорта чекає суд восени, де йому загрожує довічне ув'язнення, якщо він до цього не піде на угоду з Мюллером.

Ван дер Зваан був комунікатором між командою Трампа і московитами (поцуплена московитами електронна пошта Гілларі Клінтон — допомога Трампові стати президентом в обмін на скасування Трампом санкцій проти Московії).

Команда спецпрокурора Мюллера виявила, що ван дер Зваан брехав ФБР про свої контакти з Ґейтсом у 2016 році, а також стер електронну переписку з Ґейтсом та ще однією особою, якого в документах названо "особа А" (це Константін Кілімнік, пов'язаний з ГРУ, московсько-український зв'язковий).

Ван дер Зваан визнав свою провину й пішов на угоду з Мюллером, і сьогодні в суді напевно отримає умовний термін покарання. Але надважливим є те, що сьогоднішній вирок є цвяхом в усі розмови про те, що весь Рашаґейт є політично вмотивованим демократами проти Трампа.

Адже не буде британський правник обмовляти сам себе й отримувати судимість, аби підіграти американським демократам. Це по-перше.

А по-друге, на 31-му поверсі подейкують, що ван дер Зваан дав спецпрокурору Мюллеру багато інформації й на самого Трампа.

Ось таким буде сьогодні день.

І як бонус, маленький нюанс з біографії Мюллера та його майстерність схиляти злочинців до співпраці в обмін на покази на "велику рибу".

В часи роботи в ФБР, Роберт Мюллер схилив до співпраці та подальших показів в суді Сальваторе Ґравано. Той дав покази на боса всіх босів, Джона Ґотті, що дало змогу надовго посадити Ґотті до в'язниці, де він і помер. А Сальваторе був другом і правою рукою Джона, і це дуже рідкісний випадок в історії італійської мафії в США. Ну а вирок такій фігурі, як Ґотті — це другий за своїм маштабом після справи Аль Капоне.

Ось такий Мюллер.

P.S.

Алекс Ван дер Зваан засуджений федеральним судом у Вашингтоні за обман правосуддя до 30 днів в'язниці і 20 тис дол. штрафу! Вирок такий бо роль Ван дер Зваан в Спруті була другорядною і він дуже сумлінно співпрацював зі слідством Мюллера. Але Мюллер послав усім чіткий меседж - брехати Мюллеру буде дуже нехорошою ідеєю!

Гарного всім вечора.

Олег Пономар