«РАШАҐЕЙТ: МАНАФОРТ І КОЕН» - Олег Пономар

«РАШАҐЕЙТ: МАНАФОРТ І КОЕН» - Олег Пономар

#Манафорт. Я багато разів писав, що вирок суду багатократно збільшить шанси на те, що Манафорт піде на угоду з Мюллером. Найближчі дні будуть днями торгів та перемовин між Мюллером і Манафортом. Чому саме ці дні?

Бо за тими десятьма пунктами звинувачення, де не було одностайності присяжних, США можуть (мають право) розпочати новий процес проти Манафорта — з іншим суддею та іншими присяжними. А можуть і не розпочати. Все залежить від того, чи піде Манафорт на угоду. За узгодженими присяжними вісьмома пунктами суддя винесе вирок через тиждень, і він теж залежатиме від того, чи піде Манафорт та угоду проти Трампа чи ні.

Помилування від Трампа. Якщо Трамп помилує Манафорта, то це буде найкоротшим шляхом до імпічменту президента, і правники Трампа пояснять це йому.

• Це нічого не дає, крім величезної політичної пробоїни у кораблі "Трамп". Бо Мюллер почне нові судові процеси (навіть за тими ж 10 пунктами) в судах різних штатів. А на такі суди, на відміну від федерального, помилування президентом не розповсюджується.

• У листопаді пройдуть вибори до Конґресу. Помилувати особу, яка шахраювала з податками, це як сказати всій Америці "Не платіть податки. Навіщо?" Це величезний ризик для президента США, адже Америку збудовано на чотирьох засадах — свобода, вільний ринок, приватна власність і податки. Це святі речі для США.

• У вересні буде другий суд над Манафортом. Тоді знову доведеться його помилувати. А другий суд буде вже політичним — там будуть звинувачення у змові проти США, в роботі на Московію, тощо. Помилувати зрадника Америки? Це величезна політична пробоїна. І головне — Манафорт керував передвиборчим штабом Трампа. Помилувати Манафорта — це перешкоджати подальшому правосуддю стосовно самого себе.

• Якщо Трамп помилує Манафорта хоча би раз (після першого процесу), то Манафорт автоматично втрачає право у всіх наступних судах (які обов'язково організує Мюллер) скористатися п'ятою поправкою — не свідчити проти самого себе. Тобто Манафорт буде змушеним завжди відповідати під присягою на всі питання, і стосовно злочинів Трампа теж.

#Коен. Вчора Коенові було висунуто звинувачення. Коен пішов на угоду зі слідством, і замість 65 років ув'язнення може отримати від трьох до п'яти років. Але якщо здасть Трампа. Не вірте жодному голосу чи ЗМІ, які скажуть, що Трамп тут ні до чого. Більшою рибою ніж Коен є лише Трамп, а угода так і працює — менша риба проти більшої. Мало того. Коен вчора вже здав Трампа під присягою перед тим як вийти під заставу (рисунок зі вчорашнього суду є знизу). Коен під присягою заявив, що піти на кримінальний злочин — виплату порноакторці Стормі Даніелс, а це порушення законів про ведення виборів — його змусив кандидат, який балотувався у федеральний офіс. Вгадайте з одного разу, скільки кандидатів платили Стормі Даніелс?

Ось так і фігуруватиме Трамп, як персона "1" чи "А" в усіх документах, поки йому не висунуть звинувачення (таким є закон, поки не висунуто звинувачення, ім'я не розголошується).

А суд над Трампом буде у будь якому випадку — чи до 2020 року, якщо його усунуть, чи відразу після цього. І на процесі проти Трампа у ролі свідка виступатиме його багаторічний адвокат, Майкл Коен. Такими є умови угоди. Ну і тут не може бути жодного помилування — на угоду це не розповсюджується.

Олег Пономар