«РАШАҐЕЙТ: ТРАМПІАДА ЛИШЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ» - Олег Пономар

«РАШАҐЕЙТ: ТРАМПІАДА ЛИШЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ» - Олег Пономар

Напередодні Руді Джуліані (колишній прокурор та мер Нью-Йорка, а тепер адвокат Трампа) зробив пропозицію Робертові Мюллеру, від якої той звісно відмовиться. Джуліані передав Мюллеру, що Трамп погодиться дати покази спецпрокуророві, але лише на ті питання, які стосуватимуться «змови» (мова йде про змову команди Трампа з Московією заради перемоги на виборах). Але в інтерв’ю не має бути питань про перешкоджання правосуддю. Такою є умова.

В чому тут справа? Справа в тому, що змову важче довести, і тому Трамп думає, що може брехати навіть під присягою, і вийти сухим з води.

А ось перешкоджання правосуддю довести легко, бо тут вже є центнери доказів і свідків. І тут Трампові брехати під присягою — це здійснити новий злочин (а казати правду — значить визнати свою провину).

Таким чином, Джуліані показав Америці, чого насправді найбільше боїться Трамп.

Звичайно, Мюллер не пристане на таку пропозицію команди Трампа, і продовжить свою роботу.

Щораз ближчим є перший процес над Манафортом (другий процес буде у вересні). Я писав трохи раніше, що суддя дав умунітет п’ятьом свідкам проти Манафорта від їхнього переслідування після надання показів. Це чергова невелика перемога Мюллера, бо суддя йде назустріч запитам Мюллера і відхиляє всі запити Манафорта.

Серед цих свідків є бухгалтери, банкіри та брокери, які працювали з Манафортом (давали йому кредити, оформляли маєтки, переказувал кошти, тощо). Дехто знав, що Манафорт подає недостовірні дані, і за це їх можна притягнути до відповідальності — саме тому їм був потрібен імунітет. Тепер вони зможуть бути повністю відвертими на суді проти свого клієнта.

Вчора Ленні Девіс, адвокат Майкла Коена (колишній консільєрі й адвокат Трампа), передав CNN аудіозапис розмови Коена і Трампа (я писав про цей запис і в квітні і в цю неділю), він є у відкритому доступі на сайті CNN.

З розмови чути про виплату екс-моделі Playboy, Карен Макдуґал, коштів про її мовчанку про зв’язок з Трампом. Чому цей аудіозапис є таким важливим?

Бо купівля замовчування під час виборчої кампанії (а Трамп на той момент вже був номінантом від республіканців) є кримінальним злочином проти федерального закону. В Трампа була мета —приховати від виборців незручні свідчення до завершення кампанії. Це злочин. Зі запису чітко чути, що Трамп бере участь у цьому злочині, і пропонує Коену заплатити Карен готівкою.

В понеділок я писав, що цього тижня снігова лавина проти Трампа продовжиться. І саме очікування цієї новини на CNN пояснює істерію Трампа у Твіттері протягом останніх днів.

Заодно прокоментую його вчорашній твіт про те, що Московія допомагатиме … демократам на листопадових виборах до Конґресу, бо сам він є дуже жорстким стосовно Московії. По-перше, після Гельсінкі це взагалі не смішно. По-друге, це класичний прийом усіх злочинців і шахраїв — банально переводити стрілки. Тим самим Трамп ще раз підтверджує, що втручання Московії в листопаді буде і воно буде на користь республіканців.

Та снігова лавина до листопада лише наростатиме, і ще буде багато записів і свідчень. А цей день точно увійде до історії — це було перше публічне документальне підтвердження кримінального злочину Трампа.

Правда, формально це оприлюднення частини наявних в Коена записів нічого не змінює. Бо проти чинного президента алгоритм дій може бути лише таким: розслідування спецпрокурора — можливий імпічмент (або завершення каденції президента) — кримінальний процес (який точно буде).

Мета ж цього витоку інформації є іншою.

На публіку злили лише тисячну частину того, що є. Злили навмисно у поганій якості (адже при бажанні та сучасних технологіях якість можна було зробити ідеальною). Але велика сила, яка йде проти Трампа сьогодні (назвімо її силою добра), каже йому та його команді: думайте добре, ми злили лише тисячну частину, та навіть її достатньо для в’язниці.

Мета — зламати волю злочинців до опору. Так, як це сталося з Ніксоном свого часу.

Мета запису — показати всім, а насамперед республіканцям, що Трамп є банальним злочинцем і шахраєм. Зраджує жінку, а потім намагаєтьсЯ це приховати грішми. Абсолютно токсичний. Ті республіканці, які дбають про свою кар’єру та репутацію, повинні стрімголов втікати від цієї прокази ще до виборів у листопаді.

Знову ж про Ніксона. Він пішов у відставку, коли залишився зовсім один, і всі його прихильники його залишили.

Звідки пішов злив? Злив пішов від Коена, колишньої правої руки Трампа. Це означає, що Коен йде на угоду з Мюллером. А це як Семмі Ґравано для Джона Ґотті. Це кінець Трампові. Думай, Дональде.


Так само, як і Манафорт — якщо він піде на угоду з Мюллером — Трампові кінець.

А так, звісно, нічого формально не міняється. Багато залежить від виборів у листопаді. І все найцікавіше лише починається.

Олег Пономар