"Рашистів на дно - 03.12.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 03.12.2022" - Ростислав Павленко

Країни Євросоюзу остаточно погодили обмеження цін на російську нафту, скоординувавши запропонований G7 і Австралією показник.

Межу встановлено на рівні $60 за барель. Це відкриває шлях до реалізації більш широкої угоди країни "Великої сімки".

Польща до останнього вимагала встановити більш жорстке обмеження цін на нафту з РФ – на рівні 30 доларів. Не виключено, що до такого рівня реалізація санкцій рано чи пізно дійде – хоча, як жартують у соцмережах, «їм з цієї нафти ще репарації виплачувати».

Попри те, що рівень встановлено навіть вище, ніж біржева ціна упродовж останнього тижня, дуже важливим є сам факт встановлення цінової межі. Адже це – новий вид санкцій, який впроваджується, по суті, експериментально.

Важливо, що він доповнює, а не заміняє інші види санкцій. Насамперед – європейське ембарго на нафту, яке починає діяти з 5 грудня, та обмеження на страхування танкерів, яке паралізує морську торгівлю рашистів.

Цінність нового механізму ще й у тому, що він фактично втягує до процесу санкцій інші країни і регіони – які, сповідуючи свій інтерес, домагаються суттєвих знижок від рашистів. Так, зокрема, робили і робитимуть далі Китай і Індія.

Зрештою, Польщі та країнам Балтії вдалося добитися додаткових умов в рамках механізму обмеження цін на російську нафту, включно із можливістю переглядати ціну кожні два місяці.

 Тож рашистська економіка отримала системну пробоїну і прискорила рух до дна.

1. Вартість морських перевезень російської нафти різко зростає – власники танкерів беруть більше за ризик на тлі запровадження з 5 грудня санкцій ЄС.

2. Уряд Італії ухвалив рішення про націоналізацію одного з найбільших НПЗ у Європі - заводу ISAB на острові Сицилія, який належить російській компанії "Лукойл".

Націоналізація російських нафтогазових компаній відбувається по всій Європі.

3. Вашингтон готує скасування 2/3 санкцій проти Венесуели.

Для рф і Роснафти зокрема, зняття санкцій з Каракаса і старт діалогу Ніколаса Мадуро з опозицією під керівництвом Держдепартаменту США коштуватиме $10 млрд прямих втрат, а також $8 млрд прихованих інвестицій.

4. Президент Сербії Александр Вучич заявив, що ніхто не може обійти санкції Євросоюзу проти росії через його країну.

"Ми відреагували на випадки реекспорту певних товарів, і наші державні органи затримали людей з компаній, які були залучені до обходу санкцій проти рф", - сказав Вучич після зустрічі з єврокомісаром з питань розширення Олівером Варгеї.

Сербія прагне європейської інтеграції більше, ніж похвал путіна. Так скоро і до санкцій приєднаються.

5. Росіяни витратили 370 мільярдів рублів на купівлю валюти з початку року.  

З початку року по 24 листопада включно фізособи купили доларів та євро на 230,1 млрд руб, а також юанів на 139,6 млрд руб.

Значна частина куплених доларів та євро потрапила на закордонні рахунки, після початку війни кошти на них зросли на 1,5 трлн руб. А з російських банків росіяни забирають валюту "недружніх країн": її тепер менше $60 млрд, а частка у вкладах опустилася нижче за мінімальні в історії 11%.

Ще $1,24 млрд громадяни до вересня перевели закордонним брокерам; росіяни тепер зберігають більше валюти у іноземних банках, ніж у російських.

Все це означає, що у росіської економіки швидко скорочується резерв самофінансування, коли добровільно чи примусово держава могла залучити кошти громадян. Громадяни їй не вірять і виводять кошти.

І далі ж буде...