"Рашистів на дно - 07.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 07.09.2022" - Ростислав Павленко

Мінфін росії звітував про суттєве зменшення нафтогазових доходів бюджету.

У серпні надходження від нафтогазових корпорацій до федеральної скарбниці знижувалися четвертий місяць поспіль і опинилися на мінімумі з червня 2021 року.

За місяць бюджет зібрав нафтогазових податків майже на 100 млрд. рублів менше, ніж у липні, і на 23,9 млрд. рублів менше, ніж у серпні-2021. Порівняно з квітнем збори впали в 2,6 рази.

Газова частина бюджету продовжила стрімко зменшуватися разом із видобутком та експортом «Газпрому», які в серпні впали на 34% і 59% відповідно.

За місяць бюджет отримав лише 33,7 млрд. рублів податку на видобуток газу — мінімальну суму з «чорних днів» пандемії 2020 року. Доходи від експортного мита на газ порівняно з червнем зменшилися майже втричі.

У серпні Газпром знизив потужність Північного потоку до 20%, а обсяги прокачування в ЄС до мінімуму.

Газ, який мав іти на експорт, феєрично спалюється у факелах.

У закритій доповіді, яка була підготовлена для уряду рф, втрати бюджету оцінюються в 400 млрд рублів щорічно. І це російські експерти ще скромнічають.

Мірою того, як ЗСУ знищують рашистів, санкції вичавлюють життя з їхньої економіки. Рашисти похваляються влаштувати холодну зиму Європі – але це цілком може бути остання зима росії, як ми її знаємо.

1. Економіку росії може чекати набагато глибша рецесія, ніж випливає з офіційних прогнозів влади.

У найближчі рік-два державу-агресора чекає скорочення обсягів виробництва в низці експортно-орієнтованих галузей. Йдеться насамперед про нафту, газ, метали, хімікати, деревину.

2. Німецький міністр економіки Роберт Габек заявив, що країна не зупинятиме свої атомні станції цією зимою. Зважаючи на принципову налаштованість німецьких політиків на відмову від АЕС, це – серйозний зсув.

Шантажуючи Європу, росія домагається ефекту, протилежного бажаному. На тлі заяв посадових осіб ЄС і провідних країн-членів країн Союзу про те, що Європа не збирається поступатися росії, ціни на газ знизилися вже на 12% і впали до 2220 доларів за тисячу кубічних метрів.

Європа готує заходи протидії, накопичує газ у сховищах і близько 300 млрд євро для компенсації втрат найменш захищених верств населення і груп бізнесу.

3. Єврокомісія запропонувала два варіанти обмеження цін на газ із росії.

Перший варіант передбачає введення граничних цін на російський газ, який діятиме на всій території ЄС, або створення єдиної компанії, яка буде займатись закупівлею газу у рф;

Другий варіант передбачає поділ країн-членів ЄС на «червону» та «зелену» зони, виходячи з того, наскільки їм загрожують перебої з постачанням газу. У «червоній зоні» ціни можуть бути обмежені, а в «зеленій зоні» залишатимуться «досить високими», щоб полегшити надходження газу до «червоної зони».

4. Індія готова розглянути приєднання до граничної ціни на російську нафту, якщо буде забезпечено постачання з альтернативних країн - Ірану або Венесуели.

У серпні на тлі візиту американських чиновників, які закликали Індію не порушувати санкції, введені проти росії, експорт російської нафти почав різко скорочуватись: на початку місяця це було 960 тисяч барелів на добу, а на останньому тижні — вже лише 540 тисяч (-44%).

5. Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з росією.

Єврокомісія розраховує, що новий режим почне працювати вже з 12 вересня.

Консульствам країн ЄС рекомендовано перевіряти прохачів шенгенських віз щодо загрози безпеці Євросоюзу та міжнародним відносинам, заявили в ЄК.

У Єврокомісії сподіваються, що Болгарія, Румунія та інші країни ЄС, які не входять до «шенгену», також скоротять видачу віз росіянам.

І далі ж буде...