"Рашистів на дно - 09.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 09.09.2022" - Ростислав Павленко

Повідомлення Генштабу ЗСУ про знищення за день 650 рашистських агресорів і просування на понад 50 км показують, що у війні формується важливий перелам. Війна триватиме, агресор ще не розбитий – але психологічний надлам російських військ і за ним – російського суспільства є важливим фактором перемоги.

І санкції допомагають руйнації бажання рашистів воювати. У них має залишитись одне питання: заради чого іти помирати в Україну і котитсь до дна. І ці питання мають звернути і до свого путлера, і одне до одного.  

1. Президент Байден провів відеоконференцію із союзниками з теми безпеки та надання економічної допомоги Україні. Про це повідомив сайт Білого дому.

У відеоконференції взяли участь прем'єр Британії Трасс, прем'єр Канади Трюдо, канцлер Німеччини Шольц, прем'єр Італії Драгі, прем'єр Японії Кісіда, генеральний секретар НАТО Столтенберг, президент Румунії Йоханніс, президент Польщі Дуда, а також представники Франції та Європейського Союзу.

Лідери, зокрема, обговорили питання про перетворення енергетики росії на зброю – та необхідність подальшої координації для забезпечення стійких та доступних поставок енергії до Європи.

2. За підсумками 5 зустрічі у Раммштайнівському форматі були погоджені збільшені поставки західної зброї Україні.

Зокрема, Україна отримає від Сполучених Штатів новий пакет оборонної допомоги обсягом у 675 мільйонів доларів. Також повідомляється про постачання Україні французьких 155-мм гаубиць TRF1.

Ці та інші програми допомоги скоро покажуть себе на полі бою, видворяючи російських загарбників з України.

3. Індійські банки масово відмовляються обслуговувати торгівлю з росією.

Більшість індійських банків не бажають відкривати рахунки російським кредитним організаціям, щоб забезпечити транзакції у рупіях та рублях. Банки побоюються вторинних санкцій США.

Влада рф ще у квітні анонсувала плани перейти на рупії та рублі в торгівлі з Індією, яка стала ключовим покупцем російської нафти.

Процес торгівлі без доларів зупинився, незважаючи на рішення індійського уряду запровадити податкові пільги для товарів, що експортуються за рупії.

Ситуація фактично зайшла в глухий кут: уряд Індії має домовленості з російськими чиновниками і тисне на ЦБ, той у свою чергу тисне на банки, багато з яких мають лістинг на американських біржах – і побоюються потрапити під санкції.

Мати справу з росією стає збитково.

4. Латвія, Литва та Польща також заборонять в'їзд громадянам росії сухопутним кордоном з 19 вересня. А Естонія закриває з 19 вересня в'їзд для усіх громадян рф, у тому числі тих, хто має шенгенські візи, які були видані третіми державами.

Такий санітарний кордон суттєво ускладнить для росіян сполучення з Європою – навіть з тими країнами, які поки готові надавати росіянам візи, хай і без спрощеної процедури.

5. На цьому тлі з росією не пов’язують свої майбутнє ті, хто спромоглися «зробити гроші».  

Заможні росіяни – російські доларові мільйонери - активізували виведення своїх капіталів із країни, скориставшись послабленням від Центробанку, який збільшив щомісячний ліміт виведення валюти до мільйона доларів. Хто може, почав стабільно купувати валюту на цю суму – і виводити її з рф.

Загалом, за даними російського центробанку, із лютого громадяни рф вивели з країни у валюті 1,019 трлн рублів. Аналітики вважають, що до кінця року виведуть ще стільки ж.

Основні обсяги евакуації капіталу припадають на обмежене коло осіб - близько 90 тисяч, в руках яких зосереджено 66% усіх фінансових активів країни.

Це означає – на внутрішні інвестиції, робочі місця і податки рашисти можуть не розраховувати.

І далі ж буде...