"Рашистів на дно - 12.03.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 12.03.2023" - Ростислав Павленко

Надходження основних світових валют - долара та євро - до рф зменшилися ще сильніше.

Якщо перед початком повномасштабного вторгнення у доларах та євро проходило 87% розрахунків за експорт, то у лютому — лише 48%. Майже половину угод російські експортери проводять у китайських юанях та російських рублях. Відповідно, це суттєво звужує географію, а відтак – і асортимент доступних товарів.

Валютні доходи російської економіки падають через зниження цін на нафту і газ, а також переходу «нафтових компаній на нові схеми постачання та розрахунків», що призводить до «зростання витрат».

Уже і російський центробанк заявив про дефіцит доларів на росії, визнавши «тимчасовий дефіцит доларової ліквідності» з кінця лютого цього року.

У лютому найбільші компанії експортери продали на московській біржі лише $7,8 млрд валютних надходжень, порівняно з січнем ($10 млрд) продаж впав на 22%, а щодо грудня ($15 млрд) — більш ніж удвічі.

Чим менше у рашистів буде доларів і євро, тим менше вони зможуть закуповувати і ремонтувати техніки, оплачувати корупційні схеми на Заході і фінансувати війну іншими способами.

Власне, наступний етап санкційних зусиль – подальше звуження валютних надходжень рф, перекриття лазівок для обходу санкцій і перетворення допомоги росії у дуже невигідну справу для будь-кого в світі.

1. Євросоюз має намір звернутися до країн, які різко наростили імпорт передових європейських технологій та інших товарів подвійного призначення, з проханням посилити моніторинг торгівлі.

Йдеться про збір додаткових даних щодо торгових потоків та їх посилене відстеження. Мета – з'ясувати, чи санкційні товари потрапляють до рф.

Контроль торкнеться сотні товарів і технологій, що підпадають під санкції, які можуть бути використані у військових цілях.

Знехтувати таким проханням навряд чи вдасться – втрати від санкцій будуть більшими за будь-яку корупційну ренту, яку може запропонувати росія.

2. США працює з Японією та Нідерландами, щоб залишити Китай без обладнання для виробництва передових чипів.

Компанії цих трьох країн фактично контролюють ринки передових технологій у цій галузі. Оголосити про нові правила експорту планують у квітні.  

3. Канада заборонила імпорт російської сталі та алюмінію.

При цьому уряд зазначає, що також заборонено ввезення всієї первинної російської сталевої продукції, включаючи залізо та нелеговану сталь, напівфабрикати та готову продукцію, від матеріалів для будівництва залізничних та трамвайних колій до трубопрокату.

4. Уряд Великої Британії надіслав лист найбільшим спонсорам Олімпіади, включаючи Coca-Cola та Visa, з проханням чинити тиск на Міжнародний олімпійський комітет (МОК) та не допустити російських та білоруських спортсменів на Іграх.

Велика Британія справедливо вважає, що «спорт і політика на росії та білорусі тісно переплетені».

5. росстат визнав, що частка збиткових організацій на росії за 2022 рік зросла до 26,1%.

І далі ж буде...