"Рашистів на дно - 13.08.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 13.08.2022" - Ростислав Павленко

У мзс росії (щоправда, на рівні керівника департаменту) заявили, що визнання США цієї країни спонсором тероризму стане "точкою неповернення", і що рф у такому разі може знизити рівень дипломатичних відносин зі США або навіть розірвати їх.

Потрапляння до цього переліку означає суворі обмеження на взаємодії з цією державою, заборону експорту оборонних товарів, контроль за експортом продукції подвійного призначення, фінансові та інші обмеження. Крім того, передбачаються санкції проти інших держав, які зберігають торговельні відносини із спонсором тероризму. Зараз до списку спонсорів тероризму в США включені чотири країни – Іран, КНДР, Куба та Сирія.

Дипломати рф біснуються, звинувачуючи Захід у тому, що це він, виявляється, «розтоптав міжнародне право та абсолютні табу у дипломатичній практиці.» Це, певно, через те, що Захід відмовився спостерігати, як російські агресори знищують Україну – а допомагає українцям відбивати навалу. Хоча учасники злочинного засідання ради безпеки і оборони рф перед вторгненням, коли путін в’язав кров’ю своїх поплічників, обіцяли хану інше.

Тим часом економіка росії втрачає чотири роки зростання, повернувшись у другому кварталі 2022 року до показників 2018 року. У другому кварталі цього року економіка рф почала скорочуватися, падіння ВВП рік до року становить 4,7%. Центробанк росії вважає, що нижня точка спаду ВВП росії буде пройдена в I половині 2023 року.

Як показує практика, падіння перевищує прогнози російських економістів. Дно наближається.

1. У липні доходи російського бюджету, не рахуючи доходи від нафти та газу, впали майже на 30%, що стало рекордним падінням як мінімум за 11 років.

Експерти пояснили таку динаміку ефектом санкцій, які особливо сильно вдарили по металургійній галузі.

Вугільне ембарго уже діє, нафтове почне діяти незабаром, а до обмежень по газу країни ЄС уже починають готуватися.

2. У Євросоюзі планують будівництво нового газогону, який зʼєднає Португалію і центральну частину Європи.

Міністр енергетики та довкілля Іспанії Тереза Рібера заявила, що частину трубопроводу з Іспанії у Францію можна побудувати менше ніж за рік.

Ці заходи плануються реалізувати у рамках спроб відлучити Європу від російського газу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, обговорював будівництво нового трубопроводу з лідерами Португалії, Іспанії, Франції та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

У Португалії заявили, що Німеччина може розраховувати на прихильність Португалії до будівництва газопроводу.

3. Самі росіяни втрачають віру у росію і її перспективи: російські приватні інвестори у липні скоротили вкладення в акції компаній рф на 15,6 мільярда рублів.

4. Казахстан домовився експортувати нафту в обхід рф, через Азербайджан.

Казахстанська нафтова держкомпанія «Казмунайгаз» веде переговори з азербайджанською держкомпанією SOCAR про дозвіл на продаж 1,5 млн. тонн нафти на рік через азербайджанський трубопровід, який веде до турецького порту Джейхан. Контракт має бути підписаний наприкінці серпня.

Ще 3,5 млн тонн нафти на рік Казахстан зможе експортувати з 2023 року азербайджанським трубопроводом — у грузинський порт Супса. "Тенгізшевройл" - спільне підприємство Chevron і "КазМунайГаз" почав користуватися маршрутом через грузинський порт Батумі.

5. Росіян чекає дефіцит Apple та Samsung.

Уже і «паралельний» імпорт гаджетів у рф опинився на межі зриву: продавці споживчої електроніки (планшетів, смартфонів) із країн Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) можуть почати відмовляти у постачаннях, мотивуючи це «дефіцитом товарів на власному внутрішньому ринку».

Далі буде...