"Рашистів на дно - 17.01.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 17.01.2023" - Ростислав Павленко

Плата за агресію

Мінімальні щоденні втрати росії від війни проти України оцінюються у $1 млрд.

Економіка росії потрапила в стагнацію. Це означає, що попереду у агресора серйозні труднощі, тому що вийти зі стагнації і налагодити стійке соціально-економічне зростання вкрай важко.

На росії триває відтік капіталу, який за останні роки становитиме понад $1 трлн. У 2022 році Центральний банк росії оцінює такий відтік у $226 млрд.

Звісно, економіка України вражена набагато глибше.

Але відмінність від російської ситуації у тому, що Україна отримає допомогу на відновлення – зокрема, і за рахунок конфіскованих у росії коштів. А росія поринатиме у дедалі глибшу кризу, поки не опиниться на дні.

Щоб прискорити отримання допомоги, Україні необхідно створити прозорий механізм, який відкривав би вільний доступ до коштів громадам, забезпечував безперешкодну участь усіх бажаючих і ефективний нагляд і контроль з боку громадянського суспільства.

А тим часом:

1. Доходи рф від експорту викопного палива минулого місяця впали на 17%, до найнижчого рівня з початку війни.

2. Федеральний бюджет на 2023-й заснований на прогнозованій ціні на нафту марки Urals трохи більш як 70 доларів за барель, а зараз ціни торгуються ближче до 50 доларів.

Це може змусити росію підвищувати податки. Тим більше, що прогноз по цінах для неї невтішний.

3. Середня ціна на російську нафту марки Urals з 15 грудня 2022 по 14 січня 2023 склала $46,82 за барель, або $341,8 за тонну.

4. Ціна на газ в Європі впала нижче $650 і продовжує знижуватись.

5. США готові забезпечити постачання природного газу до Європи із значною знижкою, за ціною близько $380 за тис. куб.м. Для цього потрібно укласти довгострокові контракти.

І далі ж буде...