"Рашистів на дно - 19.04.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 19.04.2023" - Ростислав Павленко

Останніми днями увага була прикута до демаршу західних сусідів України – Польщі, Словаччини, Угорщини, Болгарії та Румунії. Вони або призупинили купівлю української аграрноїпроджукції, або висловили намір так зробити. Рашистські ЗМІ потішалися на повну. Мовляв, ось ціна вашій солідарності, інтеграції і оце все.

Особливої пікантності ситуації придало те, що вона почала стрімко розвиватися після візиту до Польщі президента Зеленського і всіх оптимістичних заяв, які прозвучали у рамках візиту.

П’ятий президент, Порошенко, відзначив, що такі дії сусідів суперечать Угоді про асоціацію і всеосяжну вільну торгівлю; і закликав задіяти механізми власне ЄС, апелюючи до Єврокомісії і головуючої у ЄС країни - Швеції.  

Нині ситуація, схоже, наближається до розв’язання. Польські медіа повідомили, що Єврокомісія планує виділити 100 мільйонів євро допомоги фермерам 5-ти країн, які вирішили «захищатись» від української агропродукції. Майже третину коштів отримає Варшава.

Остаточне рішення має бути оприлюднене днями.

Ситуація тягне за собою серйозні висновки. По-перше, ЄС вчиться швидкій реакції на несподівані ризики, і втручання Єврокомісії може допомогти зупинити проблему в зародку. По-друге, в контексті інтеграції до ЄС і НАТО Україні слід навчитись діяти на випередження, використовуючи механізми Союзу і Альянсу і не доводячи до кризи, з якої доведеться виходити з втратами.

Якщо проблему буде вирішено, ЄС зможе повернутися до обговорення 11 пакету санкцій проти рф – і перекриття лазівок, які росія використовує для виходу з попередньо запроваджених обмежень.

Економіка росії зберігає запас міцності. Однак робота зі спрямування її до дна триває.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

- На росії кожен третій регіон зіткнувся з недобором податків.

- Бізнесу в рф дали півроку, щоб зібрати 300 млрд рублів на війну.

Разовий внесок у федеральний бюджет, який уряд вимагає від великого бізнесу, щоб закрити дефіцит через рекордні витрати на війну, має бути сплачено до жовтня-листопада.

- Німеччина хоче побудувати із труб «Північного потоку-2» СПГ-термінал.

2. Втрати економіки.

- Вартість арматури та сталі зросла в росії на 30% з лютого поточного року. Сталеві труби подорожчали на ринку рф на 10%.

3. Пошук лазівок.

США визнали, що російська нафта продається дорожче від стелі цін.

4. Перекриття лазівок.

- Bank of Cyprus, найбільший банк на Кіпрі, почав розсилку повідомлень про закриття рахунків клієнтам із росії.

- Дочірній банк італійської Intesa Sanpaolo заборонив відкривати валютні рахунки для росіян.

5. Самопочуття рашистів.

На тлі критики, що виникла після повідомлень про відновлення постачання, шведський виробник горілки Absolut вирішив припинити експорт своєї продукції до росії.

І далі ж буде