"Рашистів на дно - 19.05.2023" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 19.05.2023" - Ростислав Павленко

Для підриву російської військової машини найбільш важливими завжди називались санкції проти нафтогазового сектору рф. Справді, зважаючи на зліт цін минулого року (у свою чергу, спровокований росією у рамках заходів підтримки агресії), у деякі з днів минулого року агресор отримував від продажу енергоносіїв до 1 млрд дол на день.

Нині картина різко змінилась – унаслідок кількох місяців свідомих дій країн G7 і ЄС. Нафтогазові доходи рф переполовинились. І хоча нинішній їх рівень співставний із середнім «неспекулятивним», тенденції, які штовхають ціну вниз, продовжують діяти. Попри окремі сплески і рецидиви.

Підання цін на нафту і газ в 1980х стало одним з ключових факторів економічної катастрофи срср і його розпаду. Нині сподіваємось на схожі тенденції – але у значно швидшій перспективі.  

З кінця 2022 року ціни на нафту впали на 25%.

Це пов'язано зі зниженням попиту, спричиненим уповільненням економічного зростання. А також надлишковій пропозиції. Країни, які потрапили під системні санкції Заходу: росія, іран та Венесуела, - мають перевиробництво нафти і проблеми з її реалізацією.

Більша частина цієї нафти потрапляє до Китаю та Індії під різним виглядом – але навіть ці немалі ринки не можуть компенсувати втрату ринків G7. Тим більше, що країни-парії ще й фактично конкурують між собою.  

Ціни на нафту відновили падіння: ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 49 центів, до 74,42 дол за барель, а американська нафта West Texas Intermediate - на 55 центів, до 70,84 дол. Ці марки є знаковими для ринків і визначають ціни на російські бренди, які зазвичай на 20-25 доларів за барель дешевші.

Уже міністр фінансів рф мав визнати, що нафтогазові доходи бюджету росії «відстають від річного плану»:

"Проблема з нафтогазовими доходами. Поки що ми бачимо, що вони, з урахуванням кон'юнктури та всіх, так би мовити, дисконтів, поки що відстають від плану.

Звичайно, питання з витратами. Буквально на сьогодні ми виконали 30% приблизно від річного обсягу доходів, а витрати за рік ми виконали на 39%".

Перекладаючи з пострадянської новомови – констатував наближення катастрофи. Адже витрати росії на оборону зросли на 282%, перевищили 3 трильйони рублів і 36% загальних витрат бюджету (майже вдвічі більше, ніж на соціальну політику, і майже вчетверо більше, ніж на "національну економіку").

До того ж, ціни на газ в Європі сьогодні знизились приблизно на 3%, досягнувши рівня нижче $350 за тис. куб.м вперше майже за два роки. Це збільшить «так би мовити, дисконти» і в інших регіонах світу, підрізаючи доходи рф.

Щоб посилити ефект, Естонія, Литва та Польща запропонували знизити стелю цін на російську нафту до $51,45 за барель. За підрахунками трьох країн, такий крок дозволить скоротити доходи росії від експорту нафти на $650 млн на місяць.

І далі ж буде