"Рашистів на дно - 19.08.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 19.08.2022" - Ростислав Павленко

Видання з росії "Вєдомості" пише із посиланням на дані опитувань Центру досліджень громадянського суспільства, що 70% росіян нарікають на фінансові труднощі на тлі падіння доходів.

Зокрема, у червні 2022 року 69% респондентів сказали, що не впевнені у своєму матеріальному становищі.

У 2020 році, за даними того ж опитування, про фінансові складнощі заявили 66% респондентів, 2021 році – також 69%.

Настрої стають дедалі більш упадницькими, мірою падіння російської економіки на дно. Найважчі часи для росіян ще попереду.

1. Деякі російські вчені прогнозують, що російську економіку чекає криза, яка вдвічі перевершить за масштабами кризу 1998 року.

Зокрема, ВВП та промисловість скоротяться щонацменш на 10%; рівень безробіття стане у 2 рази вищим.

Частка громадян, які живуть за межею бідності, у III-IV кварталі 2022 року зросте з поточних 18% до 25-30% населення, або 43 млн осіб.

Дефіцит бюджету, що становить вже третину від його розміру (у липні нафтогазові доходи країни скоротилися на 26%, ПДВ – на 40%, митні надходження – майже в 2 рази), лише збільшуватиметься, досягнувши свого піку у 2023 році на тлі суттєвого скорочення енергетичного експорту.

2. Глави МЗС Євросоюзу обговорять візові обмеження для росіян.

Міністри закордонних справ Євросоюзу на зустрічі 31 серпня обговорять візові обмеження для росіян на тлі війни в Україні.

Тим часом термін оформлення шенгенської візи в консульствах Фінляндії зросте як мінімум до 4-5 місяців на тлі рішення цієї країни скоротити кількість віз, що видаються росіянам.

А Данія планує самостійно посилити візову політику для громадян рф, якщо ЄС не прийде до єдиного рішення.

3. Китай користується з безвихідної ситуації росії – і одночасно звужує обсяг стосунків з нею.

Російське вугілля почали продавати до Китаю за півціни. Експортери вугілля, які через санкції втратили головний ринок збуту в Євросоюзі змушені продавати продукцію з величезними знижками.

У липні постачання російського вугілля до ЄС впало на 3 млн тонн.

Заманити покупців на санкційне вугілля вдається за рахунок знижок, які з початку війни з Україною зросли вдесятеро.

У середньому кожна тонна сировини з рф продається на 45-50% дешевше, ніж аналоги від інших постачальників, а в грошах дисконт досягає $200.

Таким чином, лише за один місяць поставок до Китаю експортери вугілля росії недоотримали $1,3 млрд порівняно з доходом, який міг бути без знижок.

Тим часом Китай скоротив закупівлю російської нафти до мінімуму з початку війни.

Морські поставки російської нафти в Азію впали до найнижчого рівня з 1 квітня 2022 року.

Крім того, зараз вони на 20% нижчі від піку, досягнутого в середині квітня, і становлять 1,72 млн барелів на добу.

Навіть якщо вся нафта на судах, які зараз не вказують свій пункт призначення, прибуде до Азії, обсяг поставок все одно виявиться найнижчим.

Не лише Європа, а весь світ готуються до життя без росії.

4. Автострахувальники на росії не можуть знайти запчастини - вже 10% клієнтів не чекають ремонту і беруть гроші.

Так, у серпні близько 10% клієнтів не змогли відремонтувати автомобіль за програмою страхування КАСКО і взяли грошову виплату за калькуляцією – саме стільки автомобілів не можна відремонтувати на рф.

До березня грошовій виплаті віддавали перевагу трохи більше 1% клієнтів.

Усі великі страхові компанії на росії прописують у договорах КАСКО отримання грошової виплати замість ремонту та намагаються створити власні склади запчастин за рахунок паралельного імпорту, що може негативно вплинути на якість деталей.

5. Група юристів хоче відібрати у громадян росії під санкціями трильйон доларів.

Група адвокатів на чолі з британськими компаніями McCue Jury & Partners і Mishcon de Reya шукають спонсорів для серії позовів, покликаних відібрати мільярди доларів у росіян і компаній з санкційних списків.

Вони звертаються до гедж-фондів, сімейних офісів і фінансових компаній з пропозицією виділити кошти на подачу позовів проти громадян росії, які опинилися під санкціями.

Отримані через суд кошти, головним чином, підуть на компенсацію збитків українцям, які постраждали від вторгнення росії.

У свою чергу, інвестори отримають свій відсоток від кожного успішного рішення.

Далі буде