Рева сказав, кому пенсії не бачити аж до 65 років

Рева сказав, кому пенсії не бачити аж до 65 років

Розроблена Кабміном пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.
 
"Пенсійний вік у нас зберігається, це - 60 років для чоловіків, і для жінок він буде збільшуватися поступово до 60 років до 2021 року.
 
Це - базова, фундаментальна річ, у новому законі вона не змінюється. Тому всі розмови, що уряд пішов на підвищення пенсійного віку, не відповідають дійсності", - зазначив Рева.
 
"Друге - для того, щоб піти на пенсію, її треба заробити. Тобто мова не про те, щоб дожити до 60 років, ховаючись від Пенсійного фонду, не оплачуючи внески, а потім прийти і сказати: «Давайте мені пенсію!» Цю пенсію потрібно заробити. Для цього потрібно мати відповідний пенсійний стаж. До 2011 року для того, щоб мати право на пенсію, потрібні були п'ять років стажу. З 2011-го до сьогодні - 15 років. З сьогоднішнього дня ми пропонуємо збільшення страхового стажу до 25 років", - додав також він.
 
При цьому міністр заявив, що не вважає цей термін великим.
 
"Що означає страховий стаж? Це стаж - трудовий, він враховується як до 2000 року, згідно з трудовою книжкою, так і з 2000 року до сьогодні, зафіксований у Пенсійному фонді в системі персоніфікованого обліку. Разом він повинен становити 25 років. Багато це чи мало? Ну, наступного року в нас підуть на пенсію люди 1958 року", - зазначив Рева.
 
"До 2000 року (у цих людей, - ред) - відповідно до трудової книжки - може бути 20 років стажу. Якщо вони навчалися чотири роки, це вже 24 роки (стажу, - ред.). Якщо служили в армії - ще плюс два роки. Мабуть, з 2000-го до 2017 року можна було набути ще хоча б рік стажу, чи не так?" - додав міністр.
 
При цьому він акцентував на тому, що на пенсію у віці 60 років підуть ті, хто має 35 років страхового стажу, у віці 63 років - ті, у кого він становить 25 років, у віці 65 років - 15 років.
 
"Право на пенсію ти не втрачаєш, просто будеш отримувати її пізніше. Якщо ж людина платила весь час (внески до Пенсійного фонду, - ред.), брала участь у повній пенсійній програмі - то отримає її в 60 років", - резюмував міністр.