«РЕЙТИНГ ТРАМПА: ЗА КРОК ДО ФАТАЛЬНОЇ ПОМИЛКИ» - Олег Пономар

«РЕЙТИНГ ТРАМПА: ЗА КРОК ДО ФАТАЛЬНОЇ ПОМИЛКИ» - Олег Пономар

Сьогодні всі обговорюють новину про те, що Трамп скасував другу зустріч з Путіним восени в Білому Домі.

Я давно багато пишу про важливість листопадових виборів до Конґресу. Якщо буде «синя хвиля» (демократи повернуть собі втрачену два роки тому більшість), тоді є дуже висока ймовірність того, що вони почнуть процедуру імпічменту Трампа. Яку можуть і не завершити успішно, бо у верхній палаті Конґресу, Сенаті, все одно не буде 2/3 депутатів проти Трампа. А ось у нижній палаті, Палаті Предстаіників, достатньо навіть простої більшості, аби розпочати процедуру. Але сам факт початку процедури імпічменту є політичною смертю Трампа.

Так ось, друга зустріч з Путіним у найсокровеннішому місці американської демократії, в Білому Домі, просто перед самими виборами до Конґресу — це ж найкращий подарунок демократам, який Трамп міг би зробити, аби вони виграли вибори. Тоді той неймовірний шквал критики в США, який здійнявся після Гельсінкі, і який Трамп та його команда не очікували, здався би просто квіточками.

Саме тому зустріч з Путіним скасували. І скасували лише з політтехнологічних міркувань. Це не свідчить про те, що Трамп перестав бути маріонеткою Путіна, чи щось зрозумів. Він просто злякався програшу республіканців у листопаді, і відповідно — за свою шкуру.

І про рейтинги. Вчора у коментарях я обіцяв написати пост про рейтинги Трампа у відповідь на коментар про те, що Трампа сьогодні підтримують більше 80% республіканців. Отже.


Тут йдеться про республіканців, а не про всіх американців. Демократи, звичайно, його не підтримують, але найголовніше, що зараз ми бачимо поступове, але впевнене зменшення його рейтингу серед тих американців, які вважають себе незалежними чи безпартійними. Це мега-важливо. Це тренд.

Та головним є навіть не це. Рейтинг Трампа серед республіканців — це рейтинг автократа. А рейтинг автократа є дуже умовним. Рейтинг Чаушеску, Гітлера, Саддама, Ґаддафі, за місяць до їхнього кінця сягав більше 90%. І що це їм дало?

Рейтинг автократа — це колос на глиняних ногах. Він не має фундаменту і базується на особистих, а не на робочих досягненнях. А від кохання до ненависті — завжди один крок (декілька «злитих» плівок).

Рейтинг роботяги у 55%, наприклад, є набагато сильнішим, стійкішим, та надійнішим, ніж рейтинг автократа у 90%. Рейтинг роботяги має фундамент, над яким викладено цеглини (реальні справи). І якщо витягнути звідти одну цеглину, то рейтинг сильно не постраждає. Але ось рейтинг автократа падає, як підкошений, від однієї чи кількох помилок автократа або ж від приголомшливого компромату.

Ось тому Трамп і скасував зустріч з Путіним. Це було б його величезною (фатальною) помилкою, яка могла просто вбити його рейтинг.

Олег Пономар