"РЕЙТИНГИ ВСЕЛЯЮТЬ ОПТИМІЗМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"РЕЙТИНГИ ВСЕЛЯЮТЬ ОПТИМІЗМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ну що, шановні? Останні рейтинги бачили? Мушу всіх привітати, наші спільні зусилля не минули марно. Для чинної влади взагалі, і Володимира Зеленського особисто, все складається напрочуд кисло. Цифри говорять самі за себе.
Навіть традиційно прихильний до влади «Рейтинг» визнає, що рівень довіри до президента Зеленського наразі менший ніж рівень недовіри – 43% і 54% відповідно. Центр Разумкова більше категоричний – 63,8% Зеленському не довіряють, 29,9 – довіряють. Баланс довіри – явно не на користь чинного президента. Далі більше.
Якби вибори до парламенту сталися завтра, за партію «Слуга народу» голоси віддали б 26,5% виборців що прийшли б на вибори і визначилися з вибором. За «Європейську солідарність» - 19,5%. Розрив – 7%. Очевидно – це ненадовго. І от чому.
Якби зараз відбулися вибори президента, за Володимира Зеленського проголосували б 28% з числа тих, хто прийшов би на вибори і визначився, за Петра Порошенка – 19,3%. Особливо звертаю увагу на ці показники. Тому що під час виборів 2019 р. Володимир Зеленський мав 30%, тоді як Петро Порошенко – 16%. Очевидно, рейтинг президента Зеленського перетнув «психологічну межу» - впав нижче результату показаного на виборах, тоді як рейтинг Петра Порошенка добряче зріс. У другому турі все виглядає ще цікавіше. За Зеленського віддали б голоси 57%, за Порошенка – 43%.
Все! Про 73% і 25% можна забути. Це вже не на часі. Нині результати принципово інші – 57% проти 43%. І, як кажуть бізнесмени, важить не результат, важить тренд. А тренд говорить, що підтримка Володимира Зеленського і його політсили буде й надалі падати, тоді як підтримка Петра Порошенка – зростати. І от чому.
Уперше, за півтори роки від президентських виборів, думка людей чи у правильному напрямку рухається Україна, показала пікові значення. 66% опитаних сказали, що рухається в неправильному напрямку, 16,5% - у правильному. І це також не дивно.
Уперше за півтора роки кількість громадян які вважають що нинішня влада гірша ніж попередня перевищила кількість тих хто вважаю чинну владу кращою – 29,9% (гірша за попередю) проти 20%. 40% вважає що нинішня влада така сама як попередня, що для чинної влади уже – вирок.
Й нарешті, президент Зеленський встановив рекорд. 42,1% опитаних назвали його розчаруванням року. Політиком року його вважають 19,9%. Такого дикого розриву зачарованих і розчарованих не має в Україні більше жоден політик. А попереду – рік з щойно прийнятим бюджетом, який інакше як фантастичним – не назвеш. А попереду – локдаун. Попереду – зима і збільшення тарифів.
Звісно до статистики ставитися можна як завгодно. Можна не вірити їй, говорити про «куплені рейтинги», тощо. Але правда така, що іншого інструменту оцінки вподобань громадян просто не існує. Тому, так чи не так, а треба дивитися різні рейтинги і робити висновки виходячи з них. Які ж висновки напрошуються з рейтингів нинішніх?
Політтехнолог ОПУ Михайло Подоляк заявив, що розчарування в Зеленському сталося через вплив олігархічних медіа та політичних опонентів президента. За цією логікою треба визнати – головне олігархічне медіа і політичний опонент чинної влади називається Офіс президента Зеленського. Бо саме звідти ми весь рік спостерігали грандіозні рішення і карколомні заяви, які завдавали нищівного удару по діючий владі. Ну, що сіяли – те й жнуть. Інакше й бути не могло.
Ще весною 2019 року було говорено – дилетанти від політики покажуть себе швидко. Так, українцям категорично не хочеться визнавати свою помилку, але динаміка рейтингів говорить сама за себе. Процес прозрівання триває. Кількість прихильників зеленої команди – меншає. Кількість прихильників Петра Порошенка – зростає.