РФ готувала вбивство директора збройового заводу, який підтримує Україну, - CNN

РФ готувала вбивство директора збройового заводу, який підтримує Україну, - CNN

США та Німеччина зірвали російську змову щодо вбивства генерального директора виробника зброї, який відправляв боєприпаси в Україну. За даними CNN, йдеться про директора німецького концерну Rheinmetall Арміна Паппергера- найбільшого виробника артилерійських снарядів.

Американський телеканал з посиланням на інформацію п’яти американських і західних чиновників повідомив, що російський план з убивства Паппергер викрила розвідка США.

"Змова була одним із серії російських планів вбити керівників оборонної промисловості по всій Європі, які підтримували військові зусилля України, повідомили ці джерела", - йдеться в статті CNN.

Коли американці дізналися про цей задум Кремля, вони повідомили про це Німеччину, чиї служби безпеки тоді змогли захистити Паппергера та зірвати злочин. Високопосадовий урядовець Німеччини підтвердив, що США попередили Берлін про змову.

Понад шість місяців Росія проводила диверсійну кампанію по всій Європі, в основному через підставних осіб. Цих найманців залучали до підпалів складів, пов’язаних зі зброєю для України, і до дрібних актів вандалізму.

Усе це було спрямовано на те, щоб перешкодити надходженню зброї із Заходу в Україну та придушити суспільну підтримку Києва.

Але дані розвідки показали, що Росія була готова навіть до вбивства окремих осіб для досягнення своїх цілей в "тіньовій війні", яку вона веде на Заході.

Паппергер був очевидною мішенню: його компанія Rheinmetall є найбільшим і найуспішнішим німецьким виробником життєво важливих для Києва 155-мм артилерійських снарядів.

Вони стали основною зброєю в тяжкій війні на виснаження в Україні.

Крім того, найближчими тижнями компанія відкриває завод бронетехніки в Україні, і одне джерело CNN, знайоме з розвідкою, стверджує, що ця спроба викликає глибоке занепокоєння Росії.

Офіційні представники НАТО вже публічно висловили стурбованість щодо серйозності диверсійної кампанії РФ, яка, на думку деяких чиновників, загрожує перейти поріг збройного конфлікту в Східній Європі.

"Ми бачимо диверсії, ми бачимо плани вбивства, ми бачимо підпали. Ми бачимо речі, які коштують людських життів", – сказав високопосадовий чиновник НАТО журналістам 9 липня.

"Я переконаний, що ми бачимо кампанію прихованих диверсій з боку Росії, яка має стратегічні наслідки".

Рада національної безпеки США відмовилася коментувати наявність російської диверсійної змови та попередження США Німеччині. Але речник Радбезу Едрієнн Уотсон заявила: "Посилення підривної кампанії Росії — це те, до чого ми ставимося надзвичайно серйозно і чому приділяли особливу увагу протягом останніх кількох місяців".

"Сполучені Штати обговорюють це питання з нашими союзниками по НАТО, і ми активно працюємо разом, щоб викрити та перервати цю діяльність", — сказала вона.

"Ми також чітко заявили, що дії Росії не перешкодять членам Альянсу продовжувати підтримувати Україну".

Посольство Німеччини у Вашингтоні відмовилося від коментарів.

CNN також звернулася за коментарем до російського посольства у Вашингтоні.

Представник Rheinmetall Олівер Хоффман відмовився від коментарів.

"Необхідні заходи завжди вживаються після регулярних консультацій з органами безпеки", — сказав Хоффман.

Але ця диверсійна кампанія — і, зокрема, готовність Росії вжити смертоносних дій проти європейських громадян на чужій території — поставила складні питання щодо того, як НАТО відповісти на це. Теоретично, згідно зі статтею 5, збройний напад на державу-члена Альянсу є нападом на всіх.

Але російська диверсійна кампанія інколи виглядала як злочини, здійснені аматорами. Деякі навіть не мали явного зв’язку з війною в Україні.

Наприклад, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск публічно припустив, що пожежа в магазині меблів IKEA в Литві могла бути справою рук Росії.

У Польщі росіяни завербували українця через месенджер Телеграм і заплатили йому лише 7 доларів за нанесення антивоєнних графіті. Пізніше його попросили встановити камери спостереження та спалити паркан української транспортної компанії.

Минулого тижня американські військові бази в Європі перевели в стан підвищеної готовності вперше за десятиліття після того, як США отримали розвіддані, пов'язані з Росією. Численні джерела, обізнані з цим питанням, повідомили CNN, що була небезпека диверсійних атак проти військового персоналу та об’єктів США.

У квітні двоє громадян Німеччини та Росії були заарештовані за звинуваченнями в підготовці вибухів і підпалів, зокрема на військових об’єктах США.

У березні в Лондоні кількох чоловіків звинуватили у співпраці з російськими спецслужбами для підпалу складу, пов’язаного з Україною. Минулого місяця французька влада затримала чоловіка з російським і українським громадянством, який нібито виготовляв бомби в рамках диверсійної кампанії, організованої Москвою.

"Вони роблять це зараз, тому що вірять, що, оскільки на Заході відбувається низка виборів, це чудова можливість спробувати підірвати суспільну підтримку України", — сказав високопосадовець НАТО.

Чиновник також зазначив, що Росія бачить вікно можливостей перед тим, як обіцяна Заходом додаткова зброя та боєприпаси прибудуть на поле бою в Україні.

Для Росії це "найкращий час", щоб спробувати підірвати підтримку Києва та запобігти надходженню зброї для українського війська.