"Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки" - Ігор Гулик

"Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки" - Ігор Гулик

15 листопада, викладачку Національного університету "Львівська політехніка" звільнили з роботи після її скандальних заяв та протесту студентів проти неї.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

"Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій. Саме зі студентів розпочалася Революція Гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху. Починаючи з 2014 року тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності. Цей період в історії України став точкою неповернення і запустив активний процес дерадянізації, час якої давно вже настав. Сьогодні ми продовжуємо позбуватися тіней радянського минулого і в системі освіти зокрема. Дякую кожному і кожній за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності. Це фантастична риса українців – студентів і молоді", - написав він.

Міністр додав, що позиція міністерства незмінна – "людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти".

"Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки", - відзначив Оксен Лісовий.

У наказі про звільнення, який з'явився в соцмережах, підставою для припинення робочих стосунків університету з Іриною Фаріон є п. 3 ст. 41 КЗпП – вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи. Також вказано, що Ірина Фаріон буде звільнення з 16 листопада.

На сайті Львівської політехніки також підвердили цю інформацію.

"Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет "Львівська політехніка" з 16 листопада 2023 року розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон", - йдеться у повідомленні.

Що відомо про скандал з Іриною Фаріон
  • Нещодавно Ірина Фаріон в "Рандеву з Яніною Соколовою" наголосила, що не може вважати російськомовних українських військових українцями. Вона назвала їх "москворотими биками, що ганьблять ЗСУ". Громадськість відреагувала на скандальні слова екснардепки, а Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації.
  • Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі. Згодом на сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.
  • Водночас студенти Львівської політехніки закликали правоохоронців перевірити заяви Фаріон. У МОН вже також відреагували на скандал.
  • Крім того, 8 листопада Фаріон у себе в телеграм-каналі повідомила, що отримала лист з підтримкою від студента з Криму Максима Глєбова. Вона виклала скриншот його листа, не приховавши особисті дані хлопця. Пізніше окупанти заявили, що затримали хлопця та виклали відео з ним. На ньому Глєбов сидить у головному управлінні з протидії екстремізму МВС Росії у Сімферополі та на тлі російського прапора просить вибачення.
  • Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголосив, що поширення персональних даних в умовах війни несе загрозу життя і свободи. Він додав, що звернувся до Служби безпеки України, "аби дії громадянки України проаналізували належним чином і надали юридичну оцінку". Злочинними дії Фаріон вважає і представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева. У Facebook вона назвала "ницістю і злочином" викладення назагал повідомлення від людини, яка пише з тимчасово окупованої території.
  • 15 листопада стало відомо, Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон