"Ритуальні танці із бубном. Нагородним бубном" - Віталій Гайдукевич

"Ритуальні танці із бубном. Нагородним бубном" - Віталій Гайдукевич

Банкова просуває новий закон про нагороди. Угу, вчасно – замість того, щоб вже готувати нагородні папери на 24.08, вони лише проект закону викотили. Але то таке – суть також на глобус натягується проблемно. Тут просто класика: мах на сонце – бух на землю.

Здавалось би позитив - нарешті прибирають «звання Герой України» із орденом «Золота Зірка», але… його заміняють просто орденом «Золотий Тризуб». І це найвища нагорода країни. На більше фантазії не вистачило? Ну зібрали б бодай коло спеціалістів, почули б їх думки, а не лише вічно мертву комісію з нагород при ОПі. Ніт.

Ідем далі – скасовуються звання «заслужений» і «народний». О, це був дикий совковий атавізм, але… обидва звання передбачали, окрім статусу, грошові наслідки в зарплату і пенсію. Наприклад, «заслужений» художник для доцента кафедри, це не вивіска, а +2000 грн. до зарплати щомісяця. А тепер як буде? Законопроект мовчить. Натомість запроваджують медалі «гордість професії» та «гордість нації». Так «гордість професії», це ще більший совок, аніж «заслужений»! Ілон Маск – гордість електро-автомобіле-будування США. Рука/лице.

Окрема відзнака – «Легенда…» Зеленський вирішив легенд призначати. Судячи із переліку музикантів, які сформували плей-лист до Незалежності, нас чекають фантастичні відкриття. Гігантоманія маленького чоловічка проявилася і тут, Великого Будівництва, Реставрації, Озеленення, як бачимо, мало.

Орден «За Заслуги» - як був «про все», так і лишається (економіка, наука, соц.культ., громадська, державна сфера, військові…). Навіщо? Для чого тут військові? Їм за заслуги в мирній чи військовій ситуації? А чому не прописано «…з мечами» в такому випадку? Чи враховано тут, що має бути ще й детальна лінійка відомчих нагород МО\ГШ (вона розроблена і лежить чекає затвердження скоро як років 5).

Ідемо далі – орден Богдана Хмельницького раніше могли отримати і добровольці теж, а тепер : «для відзначення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України» - а добровольці? ДУК ПС утворилися бо потрібно було воювати, а не згідно до закону України, то що тепер їм БХ - зась?

Орден княгині Ольги – для відзначення заслуг жінок (!) в усіх сферах. Еммммм, так у нас же рівність між чоловіками і жінками? Чи нє? Навіщо нагорода зі статевою ознакою? А орден тільки для чоловіків теж буде? Ми жінок не можемо нагородити «За заслуги», «За мужність», «Богданом», «Ярославом» чи «Золотим Тризубом»? Ну вже якщо реформа, то реформа – жінки працюють на рівні із чоловіками і нагороджуються ТАКИМИ Ж нагородами, ні?

Хрести… УРА! Ми так довго наполягали на тому, щоб в лінійці державних і відомчих нагород були офіційно прописані хрести, але…  

Хрест “Честь і слава” - для відзначення за героїчний вчинок з ризиком для життя під час бойових дій, антитерористичних та миротворчих операцій. Еммм, це мається на увазі нагорода , що на позицію нижче ордену «Мужність» для військових? Хрест “Гідність та честь” - для відзначення за героїчний вчинок з ризиком для життя в мирний час… «За Мужність» для цивілів?

Чому не робити «Хрест ордену За Мужність» із мечами або без? Якщо вже фантазії на красиву назву забракло… Зрештою – навіщо множити сутності і дублювати підстави для нагородження, ви ж замахаєтеся градуювати «заслуги» чи «мужність» за обсягами на ту чи іншу нагороду!

Медаль «За військову службу» і медаль «Захисник України» - еммм, а чим вони відрізняються одна від одної окрім зображень? «за мужність і відвагу, самовіддані дії, проявлені під час бойових дій, антитерористичних та миротворчих операцій в умовах небезпеки для життя» - ок, але чого медалі дві? Шоб було?

І, зрештою - що робити людям, які є носіями скасованих звань і нагород? Невідомо. Нинішні герої України автоматично стають кавалерами ордену Золотого Тризуба? Чи не стають? Вони і надалі носять Золоту зірку чи їм усім буде видано еквівалент, а скасовану нагороду прирівняють до нової?

Вишенька – хочуть заборонити нагороджувати чинних чиновників чи службовців, допоки в них каденція, мовляв, лише після звільнення. Оооок, тобто держслужбовці зможуть отримати нагороду лише як підуть в бізнес чи на пенсію? Інша новація – крок між нагородженнями – три роки. Або Богдан вручатимуть ЛИШЕ за бойові операції, або повним кавалером можна стати років через 9. Ще гірше претендентам на Ярослава – там 5 (П’ЯТЬ!) ступенів. По три роки між нагородженнями – 12 років, щоб стати повним кавалером Ярослава Мудрого. І це за умов, якщо десь випадком не нагородять «Заслугою». От тільки нюанс – нардепи, міністри, керівники центральних органів виконавчої влади, місцеві депутати і представники самоврядування можуть бути нагороджені лише… після завершення повноважень. Еммм… позаяк держслужбовці вищих рангів на службі всю кар’єру, то їм світить лише перша ступінь і то на пенсії? А накой тоді 5 ступенів? Л – логіка.

І це ще справа не дійшла до ескізів нагород, от де буде катастрофа. Істерика довкола «великого гербу» вже довела – шукати естетику чи суть не варто.


Картинка - назва в тему підійшла, а законопроект почитати "було \ стало" тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72603