«ROCKET MAN» - Олег Пономар

«ROCKET MAN» - Олег Пономар

Для початку завершимо аналіз саміту Дональда Трампа з Кім Чен Ином, аби зрозуміти що саме нас чекає 16 липня у Гельсінкі.

Я писав відразу після зустрічі Трамп-Кім, у той самий день, що це абсолютно порожній, піарний саміт з метою продати прихильникам Трампа та американським філістерам примарний успіх їхнього кумира та хоч трохи нейтралізувати руйнівний для Трампа ефект від розслідування Роберта Мюллера. також згадаймо, як було розіграно на публіку ролі — Трамп, як жорсткий мачо висунув вимогу до Кіма припинити ядерні випробування, а Кім ніби-то прогнувся та пообіцяв це зробити. Трамп святкує перемогу, та лише на телеканалі Fox News.

Що було далі цікавить лише тих, хто за цим справді слідкує, але не масового та далекого від політики філістера. А далі виявилось, що Кім блефував з кількістю боєголовок, які він може скоротити. Потім пішла інформація з кореї, що Кім не збирається згортати ядерну програму.

І ось вчора держсекретар США, Майк Помпео, особисто полетів до Кіма (захопивши з собою CD з піснею Елтона Джона "Rocket Man"). І який підсумок цього візиту? Після зустрічі з Помпео, голова МЗС Північної Кореї назвав перемовини з ним regrettable — такими, що спричиняють жаль. Також, північно-корейський міністр звинуватив США в односторнній вимозі про денуклеаризацію. Все. Пару випустили. І повернулись туди, де були до саміту.

Чому я про це все згадав? Бо сценарій саміту Трамп-Путін буде розіграно за цією ж калькою.

Приготування до саміту почалися з записки-пам'ятки (гуляє інтернетом) Трампові про те, що Крим є Україною, Московія є агресором, Путіну не можна вірити, тощо. Але цю пам'ятку підготував та запустив аналітичний центр Heritage Foundation, який є повністю протрампівським. Тобто, суспільну думку готують до того, що Трамп знову буде жорстким мачо, який вимагатиме від Путіна поступок. Путін прогнеться і піде (пообіцяє) на поступки. Трамп знову буде "переможцем", з'явиться кураж протистояти Мюллеру, який "лише заважає працювати", тощо. А через деякий час все повернеться назад, як і в історії з Кімом.

Deja vu.