Росія готується до вирішального енергетичного удару по європейцях

Росія готується до вирішального енергетичного удару по європейцях

Ціни на енергоресурси в Європі почали стрімко зростати, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ціни на газ в Європі зросли майже на 400% за минулий рік, що спричинило зростання і цін на електроенергію, повідомляє Reuters.

Новий стрибок цін очікується в понеділок, коли ринки відреагують на відмову "Газпрому" поновити поставки через "Північний потік-1", як планувалось, пишуть ЗМІ. Російська компанія вказала на технічні проблеми, які не дозволяють відновити газопостачання, однак в Європі та Україні назвали таке пояснення лише приводом для скорочення поставок.

Для того, щоб обмежити Німеччина виділить 65 мільярдів євро, щоб знизити ціни на енергоресурси, оголосив Канцлер Німеччини Олаф Шольц. Кошти підуть на допомогу вразливим верствам населення.а також на податкові пільги для підприємств зі значним енергоспоживанням. Шольц також вказав, що на Росію не можна покладатись в плані газопостачання.

Німеччина наповнює газосховища шивдше, ніж планувала, що зменшує загрозу кризи взимку. Німеччина змогла залучити інші джерела енергопоставок, на тлі обмежень газопостачання з Росії, і в серпні російський газ становив лише 10% від газоспоживання Німеччини, пише Der Spiegel.

В Британії, кандидатка на посаду прем'єр-міністра Ліз Трас заявила про свої плани запровадити подібну підтримку, якщо її оберуть прем'єр-міністром країни на виборах у вівторок.

Президент України Володимир Зеленський в суботу звинуватив Росію в спробах використати енергетику, щоб наростити тиск на Європу з питання війни в Україні.

9 вересня міністри країн ЄС планують обговорити заходи із стабілізації цін на енергоресурси.

"Цими днями Росія намагається ще більше посилити енергетичний тиск на Європу", - заявив Зеленський.

"Цієї зими Росія готується до вирішального енергетичного удару по всіх європейцях. І ключовими відповідями на це мають бути дві речі: перше, наша єдність – єдність у захисті від держави-терориста, а друге – посилення нашого власного тиску на Росію – це й посилення всіх рівнів санкцій, і обмеження нафтогазових доходів Росії", - додав він.

В інтерв'ю BBC, опублікованому в неділю, Олена Зеленька, українська перша леді прокоментувала зростання цін на енергоресурси в Європі. "Я розумію, що ситуація дуже складна, - вказала Зеленська. - Ціни зростають і в Україні також. Але до того ж людей вбивають ... тому, коли ви рахуєте пенси у кишені, ми робимо так само і також ми рахуємо жертви".