Росія має заплатити за шкоду, заподіяну Україні

Росія має заплатити за шкоду, заподіяну Україні

Росія повинна буде заплатити за шкоду, завдану Україні під час загарбницької війни Кремля. Про це очільниця міністерства фінансів США Джанет Єллен заявила в інтерв'ю CNN.

У відповідь на запитання про те, чи вона погоджується із тим, що на відбудову зруйнованої інфраструктури України, гуманітарну допомогу потрібно брати кошти із заморожених російських резервів Центробанку, вона сказала: "Я думаю, що Росія має заплатити за руйнування, які вона спричинила в Україні, тому це відповідальність, яку, на мою думку, як очікує світова спільнота, має понести Росія".

Єллен продовжила: "Це те, що ми обговорюємо із нашими партнерами, але існують законодавчі обмеження щодо того, що ми можемо робити із замороженими російськими активами, і ми говоримо із нашими партнерами, що може бути у майбутньому, але я думаю, що це правильно, що Росія має заплатити за завдану нею шкоду".

Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд під час міжнародного Форуму партнерства США-Україна у Вашингтоні за участі прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля заявила, що повоєнну відбудову України потрібно планувати вже зараз, щоб Україна не просто вижила, а стала процвітаючою країною.

"Ми працюємо над тим, щоб Росія допомогла заплатити за все, що вона знищила. За підтримки Конгресу Міністерство юстиції має нові повноваження використовувати незаконні активи, конфісковані у російських олігархів, для допомоги у відбудові України. У лютому ми оголосили про перший транш у розмірі 5,4 мільйона доларів США за цим повноваженням, а інші оголошення будуть зроблені пізніше. І, звісно, тривають дискусії щодо приблизно 300 мільярдів доларів російського Центрального банку, активів, які ми та наші союзники заморозили", – повідомила Нуланд.