"Росія не піде з Донбасу" - Віталій Портников

"Росія не піде з Донбасу" - Віталій Портников

Спецпредставник голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронньої контактній групі в Мінську Мартін Сайдік розповів про деталі нового мирного плану, який мав би зрушити з мертвої точки процес мирного врегулювання на Донбасі

Не вдаючись в подробиці і деталі цього мирного плану, зауважу, що він відображає розуміння Заходом того простого факту, що самі по собі Мінські угоди не здійсненні. Саме тому з'являються нові пропозиції, які повинні влаштувати учасників конфлікту і посередників - Україну, Росію, Німеччину та Францію. При цьому Сайдік хотів би, щоб парламенти цих країн ратифікували новий мирний план.

І тут ми відразу ж стикаємося з добре відомою нам перешкодою будь-якого врегулювання конфлікту за участю Росії. Росія не вважає себе учасником конфлікту. На думку Кремля, учасник конфлікту - не вона, а «народні республіки». Саме тому в Москві пропозиції Сайдіка відразу ж назвали його «особистим планом» і підкреслили, що з цим планом не погодилися в Україні і в "народних республіках". А Росія, як завжди, ні до чого. Її представник не збирається підписувати мирний план, її парламент не буде його ратифікувати. Але навіть якщо припустити готовність Москви до такої ратифікації, то хіба ми не знаємо, як часто Росія порушувала свої міжнародні зобов'язання? Що варто країні, яка порушила територіальну цілісність України, плюнути на будь-який новий договір, який цю цілісність гарантує?

Тому проблема плану Сайдіка - не у деталях, а у відсутності механізму його реалізації. Західні дипломати можуть висувати будь-які плани, але якщо у Москви є план подальшої окупації Донбасу, то саме цього плану вона і буде дотримуватися. А все інше - це звичайнісінька димова завіса, яка дозволяє окупанту просто тягнути час. А в цей час розкрадати окуповані території, посилювати роль російських спецслужб, роздавати російські паспорти ...

Якщо комусь дійсно потрібен план деокупації Донбасу, то він складається з трьох слів: послаблення путінського режиму. Росія піде з окупованих територій тільки тоді, коли вона буде потребувати домовленостей із цивілізованим світом, підтримки Заходу, нормального життя. Саме тоді вона і піде з Криму і Донбасу, як Радянський Союз пішов з Афганістану, Центральної Європи та країн Балтії.

Але до цього російський окупант не зрушиться з місця - які б мирні плани йому не пропонували.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ