«Росія в темряві» - Эдуард Портников

«Росія в темряві» - Эдуард Портников

«У Росії монарха може любити навіть якщо він не цінує людське життя»

Ні, мова не йде про підполковника КДБ, який з глибокого підземелля погрожує світові ядерною зброєю, навіть не замислюючись про майбутнє свого народу.

Це цитата з книги «Росія 1839 року»французького мандрівника і письменника Маркіза Астольф де Кюстина про російського імператора Миколу l.

Читаючи цю книгу,ви час від часу думаєш, що висновки і спостереження автора зроблені в наші дні. Ось його думка про Росію, яка відтоді не змінилася взагалі.

“Російська імперія – це табірна дисципліна, а не державна структура, це стан облоги, піднесений до рангу нормального стану суспільства».

   «... немає іншої країни, де жертви так обожнюють своїх катів»

   «Ця імперія, незважаючи на всю її величезну кількість, є не що інше, як в’язниця, ключ від якої в руках імператора; Вона живе лише перемогами і завоюваннями, а в мирний час ніщо не може зрівнятися з нещастям її підданих».

   «Росіяни можуть на якусь мить подолати мечем, але ніколи за допомогою думки; А люди, яким нема чого передати іншим народам , не зможуть залишаться найсильнішими надовго».

  «Росіяни набагато більше стурбовані тим, щоб змусити нас повірити у власну цивілізованість,ніж стати цивілізованими в реальності».

«Дух беззаконня спускається вниз по суспільній драбині і пронизує це нещасне суспільство до самих основ... це таке свавілля, що тут називається суспільним порядком, тобто похмурим застоєм, страшним миром, близьким до могили»

    «У Росії єдиний допустимий шум - це крики захоплення".

   «Історія є частиною державної власності в Росії, це моральна власність монарха.

Вона зберігається в палацових підвалах, поряд зі скарбами імперської династії, та народу вони показують лише те, що вважають за потрібне. Пам'ять про те, що було зроблено вчора, є власністю імператора; Він на власний розсуд виправляє літопис країни, даючи людям лише історичну правду, що узгоджується з уявним сьогоднішнім днем».

  «Брехати в цій країні означає захищати суспільство, але говорити правду – значить зробити переворот».

«Російське православне духовенство завжди було і буде свого роду ополченцями імператора, яке лиш мундиром відрізняється від світських військ імператора».

«У Росії розмова дорівнює змові, думка — бунту».

«... нестримний деспотизм п’янить людський розум. Зберегти розум після двадцятирічного перебування на російському троні може або ангел, або геній, але з ще більшим подивом і жахом я бачу, як легко, слідуючи за божевільним монархом, його піддані втрачають розум; жертви стають старанними співучасниками своїх катів».

«Виправдовувати вбивство, означає брати участь в одному з найсерйозніших злочинів нашої епохи, це є збочення людського розуму»

    «Імператор так само боїться гласності, як Росія боїться імператора."

«Зневажання до всього, чого ви не знаєте, на мою думку, є переважним риса характеру росіян».

«Якщо люди живуть у кайданах, то вони гідні такої долі, тиранія створюється самими народами».

   «Хто підкаже мені,чого може досягти суспільство,основою якого є не закладена людська гідність? Я не втомлююся повторювати: щоб вивести цей народ з нікчемності, треба все знищити і збудувати все заново.»

Можна продовжувати ще довго…довго.

   Ця книга в чотирьох томах відповідає на багато запитань і про сьогоднішню Росію. Чому мільйони її громадян вірять у вкрай неправдиву пропаганду? "Для росіян слова важливіші за реальність", - пояснює де Кюстин.

  Чому так звана еліта країни тремтить перед плюгавим диктатором?

  «Про всіх росіян, які б посади вони не займали, можна сказати, що вони насолоджуються своїм рабством».

   Чому більшість росіян вітають агресивні дії та плани нового фюрера? «Раб, який стоїть на колінах, мріє про світове панування, сподіваючись змити ганебне клеймо особистої не свободи».

  Який же висновок можна зробити з цього?

  Єдиний висновок полягає в тому, що Росія ніколи не зміниться, її мета — підкоряти інші народи, а її громадяни будуть гарматним мʼясом у своїх божевільних правителів.

    Не тільки ми, а й весь світ повинен розуміти, що зараз і далі з Росією неможливо жити в мирі та злагоді, і справа не тільки в Путіні, але й у її громадянах,які населяють найбільшу територію на планеті.

   Всі ці розмови про мир і умиротворення Росії не приведуть до жодних результатів. Як це зробити, щоб Росія не була такою агресивною вирішувати світовим лідерам.

  А головне, щоб вони зрозуміли що це треба зробити.