Російські війська в розпачі вдаються до обстрілів, ракет нового покоління

Російські війська в розпачі вдаються до обстрілів, ракет нового покоління

Російські військові чиновники заявили в суботу, що вони вперше випустили гіперзвукові ракети по Україні. За їхніми словами, вони поцілили підземний збройний склад в західному регіоні, пише англомовна служба Голоси Америки.

«Кінжал» – це комплекс створений на базі модернізованого винищувача-перехоплювача МіГ-31 – МіГ-31К. За словами російських військових, він здатний вражати цілі на відстані понад 2 тисячі кілометрів, при цьому долаючи системи протиповітряної та протиракетної оборони. Оголошуючи розробку цих ракет у 2019 році, президент Росії Володимир Путін назвав їх «непереможними».

"Авіаційний ракетний комплекс "Кінжал" з гіперзвуковими аеробалістичними ракетами знищив великий підземний склад з ракетами та авіаційними боєприпасами в селі Делятин, Івано-Франківської області", - повідомив офіційний представник Міноборони РФ Ігор Конашенков, під час брифінгу цієї суботу. Заяви РФ досі не підтверджені незалежними джерелами.

"Справді ворог завдав удару по наших складах зберігання, які вже були вказані. Тип ракети буде ще встановлено. У нас є пошкодження, є руйнація. Є детонація боєприпасів. Постраждалі уточнюються”, - заявив речник Командування Повітряних сил ЗС України Юрій Ігнат.

Водночас, українські військові кажуть, що використання ракет "Кінжал" ще більше підкреслює, що Росія не змогла досягти стратегічних цілей на полі бою за допомогою звичайних наземних сил. За їхніми словами, Москва посилює, як невибіркові бомбардування цивільної інфраструктури, так і використання високоточних ударів, щоб спробувати тероризувати Україну та зламати її бажання чинити опір.

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили цієї суботи, що за минулу добу Росія завдала по всій Україні 14 ракетних ударів і 40 повітряних нальотів, переважно по цивільних об’єктах. Українські сили також підтвердили заяви РФ про те, що їхні солдати увійшли в центр оточеного Маріуполя.

Вашингтонський аналітичний центр, Institute of the Study of War, який відстежує ситуацію на полі бою, вважає, що окрім територіального просування навколо Маріуполя, російські війська так і не досягли значних результатів на землі. За словами аналітиків, підрозділи вторгнення, ймовірно, охоплені проблемами, як із бойовим духом так і із нестачею необхідного продовольства та іншого воєнного постачання.

Західні оборонні чиновники та незалежні військові стратеги висловлюють занепокоєння щодо ймовірного маневру на полі бою, до якого можуть вдатись росіяни. Маневр “охоплення” може бути спрямований на місто Дніпро, направивши сили на південний захід від Харкова та на північний схід від Кривого Рогу. Якщо їм вдасться здійснити такий маневр, це створить пастку для значної частини українських сухопутних військ, які стримують російський напад в Донецьку та Луганську.