"РОСІЙСЬКА НАФТА – ПО $ 4…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"РОСІЙСЬКА НАФТА – ПО $ 4…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дивовижну новину повідомили щойно стрічки економічних новин. Білоруські нафтопереробні заводи почали укладати контракти на закупівлю російської нафти по ціні 4 долари США за барель. Це не помилка - $ 4 за барель. Це – практично трохи більше ніж даром. Як повідомили ЗМІ під час укладання угод ніяких протиріч між сторонами не виникло. Ідеться про контракт на 2 мільйони тон. Враховуючи що по нафтопроводу «Дружба» Росія донедавна поставляла Білорусі 50 мільйонів т, з яких Мінськ без мита отримував 24 мільйони, обсяг ніби й невеликий. Але – показовий. І от чому.

По факту ця подія означає, що Москва вдалася до тактики «не до жиру – бути б живу». Москва погодилася продавати Мінську нафту навіть дешевше ніж російську нафту Urals беруть у Європі – 10,5 доларів за барель. Хоча й ця ціна зробила російську нафту збитковою – вона менше ніж витрати на доставку до портів, податки та інші витрати для поставки нафти до Європи. І от для Білорусі Росія погодилася продавати нафту собі у збиток – причому у чималий збиток. Що відбувається?

Історію про те як Росія зірвала підписання угоди «ОПЕК+» з саудитами я переказувати не буду – описано вже в кольорах і барвах. Широко відомо й те, що менше ніж за місяць саудівські нафтовики практично віджали у Росії ринки Європи. Якість середземноморської нафти Brent значно вища ніж російської Urals, а саудити безжально убивають російських нафтовиків чималими знижками.

Результати – не забарилися. У березні держбюджет країни-агресора недоотримав $ 290 мільйонів. У квітні міністерство фінансів РФ очікує недоотримання доходів у сумі $ 736 мільйонів.

Чому ж в таких умовах Росія починає продавати Білорусі нафту по ціні ледь не удвічі ніж вона продає Європі? Та банально тому, що президент Лукашенко ще у січні заявив про намір зменшити обсяг нафти з Росії до 30-40% від потреб. Все решту білоруський президент хоче купувати через країни Балтії і транзитом через Україну. Транзит через Україну запрацював з 17 березня – для нашої економіки це аж ніяк не зайве. Очевидно, на тлі падіння цін на нафту у саудитиів, транзитний шлях через Україну Білорусь завантажить на всі можливі обсяги, а закупівлю нафти в Росії навпаки – зменшить до мінімуму.

Керівники українського Нафтогазу вкотре довели – свої премії вони отримують не даремно і їх патріотична позиція не міняється від того хто в Україні президент.

Очевидно, Москві залишився тільки один шлях протистояння цим білорусько-українським намірам – демпінг. Що ми й побачили щойно. Москва зменшила ціну на свою нафту до мінімуму аби бодай зберегти ринок Білорусі – про прибуток вже не йдеться як таке. Недалекий той час, коли Білорусь може стати єдиним покупцем російської нафти – явне не за ціною саудівської.

Президент США Дональд Трамп заявив що сприятиме угоді між Саудівською Аравією і Росією про зменшення ними обома обсягів видобутку нафти і це призведе до стабілізації цін на нафту – це уже викликало підростання цін на нафту Brent. Але – не на російську Urals. Очевидно, Росія тепер не в тому становищі аби качати права на переговорах із саудитами. Так що чим ті переговори завершаться – ще бабця надвоє сказала. А співвласник і президент компанії «Лукойл» Леонід Федун уже назвав ціну російської нафти нижчу за $ 25 за барель – катастрофічною для економіки РФ.

І це не єдина біда яка наразі спіткає Росію. Там наразі вже зареєстровано 4731 випадів зараження на COVID-19, з яких 76,5% (3617 випадки) припадають на Москву і Московську область. Що ясно говорить – тестування наразі ведеться переважно у Москві і області, а заМКАДью пропонують рятуватися самому. Зате – Росія з помпою хвалиться допомогою Італії і постачанням російських тест-систем до країн СНД. Як завжди. Далі буде.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко