Російських найманців звинувачують в застосуванні насильства заради домінування в торгівлі алмазами, - The Washington Post

Російських найманців звинувачують в застосуванні насильства заради домінування в торгівлі алмазами, - The Washington Post

Російська група найманців, яка привернула міжнародну увагу своєю роллю у війні в Україні, також активно веде діяльність в одній з найбідніших країн Африки, де застосовуючи насильство і вимагання, намагається захопити контроль над надзвичайно прибутковою алмазною промисловістю, згідно з новим звітом, опублікованим європейськими дослідниками.

Особи, пов’язані з групою Вагнера, сумновідомою своєю жорстокою тактикою на сході України, створили підставну компанію в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) для зберігання і продажу алмазів, кажуть дослідники з двох груп, французької All Eyes on Wagner і лондонського Центру Досьє, спонсорованого російським олігархом у вигнанні Міхаілом Ходорковським, а також мережі інформаційних організацій European Investigative Collaborations.

У звіті йдеться, що бійці, пов’язані з групою Вагнера, змушують збіднілих шахтарів і колекціонерів країни здавати дорогоцінні камені або продавати їх ексклюзивно підставній компанії Diamville, і що компанія торгує діамантами, а це порушує правила Кімберлійського процесу, міжнародної ініціативи, спрямованої на запобігання продажу алмазів із зон конфліктів.

Бійців групи Вагнера раніше звинувачували в участі в збройних діях в ЦАР і в експлуатації золотих і алмазних ресурсів країни. В доповіді, якою поділилися з The Washington Post та іншими ЗМІ, містяться нові подробиці про мережу компаній і діяльність групи Вагнера в країні.

«Всюди, де є шахти і копачі, всюди є ці люди [пов’язані з групою Вагнера], озброєні. Коли хтось [добувач золота чи алмазів] натрапляє на щось хороше, вони йдуть до цієї людини. … Були навіть вбивства, щоб заволодіти товаром інших людей», – йдеться у звіті з посиланням на інсайдерів галузі в ЦАР.

Автори звіту звернулися за коментарем до Євгенія Пригожина, російського магната, який стоїть за групою Вагнера, але він відхилив їхній запит. Згідно зі звітом, він сказав: «[Diamville] належить Еммануелю Макрону через фронтмена. Рекетом займаються спеціальні підрозділи НАТО під назвою SDFA (steal diamonds from Africa - крадуть алмази з Африки)».

Коли до Пригожина звернулися для цієї статті, він сказав: «Все, що ви перерахували, є голослівною західною пропагандою. Ми вже представили свої звіти, в яких зазначено, що російські інструктори та інші громадяни РФ ніколи не здійснювали вищезазначеної діяльності, а саме ніколи не займалися продажем алмазів із зон конфліктів, що порушує норми Кімберлійського процесу, і не брали участі в масових вбивствах і нападах на цивільне населення».

Автори звіту також зв’язалися з Diamville та особами, які були ідентифіковані як такі, що працюють на групу Вагнера в ЦАР, але вони не відповіли на запити про коментарі.

Контрабанда алмазів широко поширена в ЦАР, причому не лише пов’язаними з групою Вагнера особами; дорогоцінні камені часто потрапляють на зовнішні ринки через сусідні країни, в основному через Камерун, Чад і Судан, а також авіаційними маршрутами з Об’єднаними Арабськими Еміратами і Ліваном, йдеться у звіті.

ЦАР є однією з найбідніших і найвразливіших країн світу. Колишня французька колонія, стала незалежною в 1960 році. Роки послідовних військових переворотів, повстань і насильницьких, часто сектантських конфліктів призвели до вбивства і переміщення сотень тисяч людей. За даними Організації Об’єднаних Націй, цього року половина з майже 5 млн жителів країни недоїдали, і більше половини потребували гуманітарної допомоги.

А ще, ЦАР багатий на діаманти і золото. Протягом багатьох років лідери країни грабували її природні багатства для отримання вигоди, а з незаконного продажу алмазів фінансувалися озброєні групи.

В 2017 році президент Фостен-Аршанж Туадера звернувся до Росії за допомогою в стабілізації країни, розколотої конфліктом. Спочатку Москва постачала зброю і надсилала військових інструкторів для допомоги в навчанні збройних сил ЦАР.

Тоді, за оцінками Міжнародної кризової групи, від 1200 до 2000 найманців групи Вагнера прибуло до ЦАР і стали таємницею, яку погано приховували. В останні роки Організація Об'єднаних Націй і правозахисні групи звинуватили групу Вагнера в причетності до тортур, страт без судів і масштабних мародерствах.

Діяльність групи Вагнера в ЦАР є частиною значно ширших зусиль групи неофіційно просувати геополітичні цілі Росії в Африці, в той самий час отримуючи вигідні контракти. Росія намагається вловити зростаючі розбіжності між деякими африканськими урядами і їхніми традиційними європейськими союзниками, щоб посилити присутність Москви в регіоні.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, протягом багатьох років російські найманці закріпилися у 18 країнах Африки. В багатьох місцях група Вагнера була залучена до боротьби з ісламістськими повстанцями, охорони важливих об’єктів або «відновлення миру», але, за словами високопоставлених американських військових, вони в основному були вмотивовані нагодою збагатитися через отримання прибуткових природних ресурсів.

В листопаді All Eyes on Wagner опублікували доповідь про діяльність угруповання в Малі, через рік після прибуття туди найманців Вагнера після державного перевороту 2020 року, який залишив західноафриканську країну ізольованою від традиційних партнерів, в основному від Франції. Доповідь пов’язує найманців з кількома масовими вбивствами та іншими звірствами в країні, ідентифікуючи принаймні 23 випадки порушення прав людини, в тому числі вбивства цивільних. Доповідь також проливає світло на кампанію Вагнера, спрямовану на те, щоб повернути громадську думку на користь Росії і дискредитувати французьку владу.

Згідно з численними повідомленнями міжнародних і незалежних російських ЗМІ, в Сирії, де Росія допомагала захистити уряд режиму президента Башара Асада від повстання, компанії, пов’язані з Вагнером, уклали угоди з урядом Сирії щодо розвідки нафтових і газових родовищ.

Адміністрація Байдена розглядає можливість визнання групи Вагнера іноземною терористичною організацією в рамках зусиль, спрямованих на перешкоджання її діяльності в Україні і зростаючій присутності в Африці, повідомили Bloomberg News минулого тижня.

В четвер американські сенатори Роджер Вікер і Бен Кардін представили законопроєкт, який вимагає визнати групу Вагнера терористичною організацією. Вони посилалися на численні звірства, нібито скоєні групою Вагнера, в тому числі масові вбивства мирних жителів в українському місті Буча в березні; різанину робітників-мігрантів в шахтарській зоні вздовж кордону Судану і ЦАР; вбивство російських журналістів, які вели розслідування щодо найманців в ЦАР у 2018 році; зґвалтування і торгівлю жінками та дітьми в ЦАР; і придушення протестувальників в Судані.

У відповідь на повідомлення про можливе визнання групи Вагнера терористичною організацією Пригожин опублікував заяву через прес-службу своєї кейтерингової компанії: «Ми ніколи не переходили межі дозволеного. Як то кажуть, не будіть лиха, поки спить тихо. Американці, не будіть Вагнера, поки Вагнер ще спить».

Переклад Ira Zhurovska