"РОСІЮ ПЕРЕЙМЕНУВАТИ НА МОСКОВІЮ?" - Олександр Алфьоров

"РОСІЮ ПЕРЕЙМЕНУВАТИ НА МОСКОВІЮ?" - Олександр Алфьоров

Так! І я все поясню!

Президент подав на опрацювання до Кабміну петицію, яка набрала необхідну кількість голосів про перейменування росії на московію, а російської федерації на московську федерацію з зазначенням, що вона «потребує ретельного опрацювання - як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки». Розкладу все по поличках:

1. Московське царство вкрало назву «Росія». Назва української середньовічної держави – Русь. Грецькою мовою «Росія». Пилип Орлик, навіть, у своєму вірші на честь гетьмана Івана Мазепи називав його «Алкід (тобто Геракл) Російський» у 1695 році. І всі розуміли – Русь, як і грецька назва Росія – це про нас. У 1721 році Петро І перейменував Московське царство у Росію. Багнетами і репресіями українців змусили називати Московське царство – сусідню державу – назвою нашої середньовічної держави.

2. Українці називали, як і всі інші країни, цю державу Московією. Тому, коли наші шляхта і козаки воювала проти московського царства у 16 та на початку 17 століття – це були польсько-московські чи литовсько-московські війни, але не польсько-руські чи литовсько-руські, як пишуть про це росіяни – бо русини воювали разом із Польщею та Литвою проти Москви.

3. Назва «Росія» довго не приживалась до Московського царства. Після 1721 року це автоматично не сталось. Європейські монархи не визнавали цієї назви. Виключно тоді, коли Московським царством перестали правити Романови, а на престоли зайшли «порядні німецькі династи» – то і європейські кузени дозволили їм це перейменування.

4. У світі є випадки, коли росію росією не називають. Фінляндія називає цю країну – Venaja, в Естонії – Venemaa, в Латвії – Krievija, у В’єтнамі – Nga, в Японії – Rokkoku ітд.

5. В світі часто народи називають сусідні країни назвами, які не відповідають їхнім самоназвам. Наприклад ми офіційно називаємо країну Magyarország – Угорщиною, англійці – Hungary, поляки – Węgry, а німці – Ungarn. Країну Deutschland – ми називаємо офіційно Німеччина, а росіяни називають Германия. А та країна, яку ми офіційно називаємо Австрія має офіційну назву Österreich. Тож, в міжнародному полі - все ок.

6. Відновлюючи назву Московія – ми даємо зрозуміти всім народам, які населяють рф, що вони не росіяни, а чеченці, тивінці, буряти, дагестанці… і даємо їм зрозуміти, що їхня «большая родіна» - це просто землі, які захопила москва.

Тож, перейменувати треба. Бо рф веде з нами війну і на історичному фронті. Пуйло постійно апелює до історії ссср та Русі. Зокрема вони теж вже перейменували частину нашої держави на новоросію.

До речі, можу увійти і в робочу групу з опрацювання цієї цікавої процедури