"Роздуми на експертному геополітичному дивані" - Петр Чернишов

"Роздуми на експертному геополітичному дивані" - Петр Чернишов

Уявіть, що кожного ранку ви чекаєте автобус, щоб їхати до школи. Їхати далеко, і якщо йти пішки, то дорога небезпечна - є ймовірність, що можуть напасти вовки.

Приходить автобус, і ви знаєте, що проїзд завжди коштує 2 долари. Але ви кожного разу приносите з собою менше - іноді 1 долар, іноді півтора, іноді навіть трохи більше - але завжди менше двох. Ви хочете заощадити. І ви впевнені, що водій автобуса - добрий уже немолодий чоловік вам дозволить заплатити менше. Тому що йому вас шкода і він не хоче, щоб на вас напали вовки. І він вас завжди пускає - з симпатії. Але ось останній тиждень він кожного разу вам каже - "В наступний раз принеси 2 долари - інакше не пущу в автобус!"

І у вас є ці два долари - але вам хочеться завжди у школі купити цукерку, морозиво або просто відкласти на майбутнє - тому не хочеться віддавати всі 2 долари йому.

І він знає, що ці 2 долари у вас є - але йому соромно висаджувати вас там, де вовки можуть покусати.

І одного разу водій каже - тим, хто через рік не заплатить 2 долари - я особисто попрошу головного вовка їх покусати! (зрозуміло, що це все фігура мови - вовк далеко, окремо когось покусати йому важко - але звучить страшно!) І всі так - ну ти водій сволота! Ти - зрадник!

Ось - ви тільки що прочитали короткий курс історії "НАТО і Трамп"

Отже - всі країни НАТО зібралися в 2004 році і підписали, що повинні кожна витрачати не менше 2% від ВВП на оборону. А потім хтось виконує - а хтось (більшість) - ні. Тому що водій (США) і так садить в автобус ось уже 60 років - кожного року.

При цьому, ті країни, які живуть близько з "вовком" (Польща, Латвія, Естонія, Литва, Фінляндія) - вони давно вже витрачають на оборону більше ніж 2% в рік. Так що "вовк" може напасти (незрозуміло як?) тільки наприклад на Німеччину, Іспанію або от Мальту наприклад.

Коли ми читаємо, що Трамп хоче вийти з НАТО, відмовляється захищати якісь країни - все це через те, що Америка витрачає на оборону приблизно 3% ВВП в рік - а 22 з 31-ї країни НАТО - витрачають менше ніж 2%. І Трампа це дратує (є у нього логіка я вважаю!) (Росія до речі зараз витрачає більше 6% - якщо їм взагалі можна вірити)

Я пам'ятаю, як Трамп згадував: "Я говорив з Ангелою Меркель і запитав - коли ви нарешті будете витрачати 2% в рік, як обіцяли, на оборону? А вона сміється і відповідає - Дональд, давайте краще поговоримо про глобальне потепління!"

Тут у нас є пасажири дорослі (Німеччина, Франція, Італія, Туреччина) - які не можуть знайти повну вартість квитка вже 20 років. А також пасажири-діти (Бельгія, Португалія, Мальта)

Ну а ми давайте продовжимо обговорення про Трампа - друга Путіна, про Трампа на зарплаті Путіна і подібне.