Розміщення інспекторів на запорізькій станції знаменує перемогу ядерного спостерігача ООН, - The New York Times

Розміщення інспекторів на запорізькій станції знаменує перемогу ядерного спостерігача ООН, - The New York Times

У той час як цього тижня в Україні точилися бої поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції, агенції ООН з атомного нагляду вдалося провести інспекцію об'єкта і, що, можливо, важливіше, направити туди двох інспекторів для контролю безпеки.

Направлення незалежних експертів-ядерників на ЗАЕС для складання неупереджених звітів про стан справ там стало перемогою МАГАТЕ та його генерального директора Рафаеля Маріано Гроссі.

"Тепер, коли є твердження, що на станції щось сталося, ви можете звернутися до нас", - сказав він, замість зважувати суперечливі твердження Росії та України. "Ось у чому різниця".

Шість членів команди МАГАТЕ залишилися на станції, щоб продовжити роботу у вихідні. Гроссі сказав, що двоє з них залишаться на невизначений термін.

Він зазначив, що розраховує підготувати звіт "на початку наступного тижня, як тільки ми отримаємо повну картину ситуації до кінця вихідних, більш-менш". Він сказав, що проінформує Раду Безпеки ООН у вівторок.

Хоча команда ООН досягла успіху у своїй початковій місії з інспектування заводу, в агенції мало повноважень, щоб зробити більше, ніж бити на сполох. Вони не можуть запровадити припинення вогню або створити демілітаризовану зону поряд із заводом, що багато експертів вважають єдиним способом зменшити небезпеку.

На прес-конференції у Відні в п'ятницю Гроссі сказав, що найбільшу загрозу становить фізична шкода від боєприпасів. "Фізичну цілісність об'єкта було порушено не один раз, а кілька, кілька разів", - сказав він.