Розпад Євросоюзу - це питання часу, - Сорос

Розпад Євросоюзу - це питання часу, - Сорос

Інвестор і мільярдер Джордж Сорос закликав до ретельної перебудови Європейського союзу в спробі зберегти його після референдуму у Великобританії.

«Зараз катастрофічний сценарій, якого багато хто боявся, матеріалізувався, зробивши розпад Євросоюзу практично незворотнім», – йдеться в коментарі Сороса, опублікованому 25 червня на сайті Project Syndicate.

Він пише, що британська «економіка і люди в значній мірі постраждають в короткостроковій і середньостроковій перспективі». Сорос також зазначив, що фінансові ринки по всьому світу, «ймовірно, залишаться в сум’ятті до того часу, поки триватиме складний процес переговорів політичного і економічного розлучення з ЄС».

«Ми всі, хто вірить в цінності і принципи, що ЄС був розроблений для підтримки повинні об’єднатися, щоб зберегти його, ретельно його реконструювавши», – наполягає Сорос.

23 червня на референдумі у Великобританії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%. Втім рішення Британії вийти з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС.

Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського cоюзу.

Джерело