"Розтяжка Зеленського, або «цвєтік-сєміцвєтік»" - Гліб Бабіч

"Розтяжка Зеленського, або «цвєтік-сєміцвєтік»" - Гліб Бабіч

У цій грі в рулетку з рейтингом є одне золоте правило. На відміну від дешевих шоу - тут кожен трюк можна використовувати один раз. Один.

Кожне повторення трюку веде до зворотного результату - до безумовного програшу.

Трюк зі зміною уряду був повністю очікуваний.
В рамках одного трюку, навіть абсурдні слова про те, що звільняють феноменально ефективний уряд - прокатує для основного електорату. Без питання - "навіщо?"
Коли повна економічна дупа поки ще не така повна - основному електорату залишили надію. На чергове диво. Мовляв, все буде добре, пацани - це був такий план.
Тому, розтяжка Зеленського хоча і збільшилася, а в паху почало потріскувати – все вийшло.
Прокотило чорне за біле і наївна дитяча брехня. Прокотило "переведення стрілок" на зловісних "іноземних членів наглядових рад", які отримують шалені гроші - це злить і відволікає (напевно вони приїздять, і вписують в газові платіжки жахливі цифри).
І коли "найефективнішим" але вже звільненим урядом почнуть мити підлогу в туалеті, і зроблять винним у всіх гріхах - це теж проковтнуть.
На якийсь час функцію "хлопчиків для биття" вони виконають. Тому, що посилання на попередніх "попередників" вже працюють погано.

Біда "розтяжки" Зеленського в тому, що в "новому" уряді він не отримує найменшої надії на ефективність. В силу персональної професійної придатності складу.
Зате кількість "бенефіціарів" і "джерел впливу" - збільшилася значно. Наприклад "частка" Ахметова помітно зросла. І Фірташ тут. А вже про людей Єрмака, з російським впливом - і говорити нема чого.
Важко очікувати, що всі ці люди будуть (як попередники) метушиться з приводу виконання всіх вологих мрій найвпливовішого політика сучасності.
Ці люди початково заточені абсолютно під інше.

Дивовижне призначення нового Міністра Оборони, орієнтованого під "мирні цілі", який має негативну репутацію в армії - взагалі загрожує зрушити тектонічні процеси в Збройних Силах. Які до сих пір зносили все мовчки, чесно виконуючи свою функцію оборони країни. Практично за відсутності верховного головнокомандувача, як складової оборони.

А призначення глави нового Мінвета, судячи з усього, було зроблено саме для того, щоб "поставити в стійло" ветеранський рух. Точніше, з ілюзією, що це можливо. З ефектом однозначного "пострілу у власну ногу"

У цих умовах, очікувати, що монобільшість, яка і так тріщить по швах, мобілізується, і перейде в новий турборежим - нерозумно.
З набуттям багатьма олігархами більш серйозних важелів впливу в уряді - з'явиться величезна кількість "точок лобіювання". Дуже добре оплачуваних. І куди більш цікавих, ніж "базові конверти" з рук "партії".
Вони дуже скоро зрозуміють, що рішення хоча б одного питання в потрібну користь - забезпечить їхнє життя надійніше, ніж напружена турборобота протягом усієї каденції.
Тоді все і почнеться.

У зв'язку з "правилом одного трюку" положення Зеленського нагадує героїню дитячої казки про квітку-семибарвицю (або цвєтик-сємицвєтик, що ближче до фігуранта). Там дівчинка отримала чарівну квітку. Коли вона відривала пелюстка - вона виконувала одне бажання.

Більшість пелюсток він уже вирвав. А заміна уряду залишила чарівну квітку майже лисою. Зараз доведеться вирвати ще кілька. Наприклад генпрокурора.
І коли (дуже скоро) все "диво" знову перестане діяти - доведеться встати перед вибором. Правило одного трюку не дозволить повторити фокус з заміною уряду. І єдиним фокусом виявиться розпуск Ради. Яка, до речі, на той час абсолютно розбовтається, і вийде з під контролю.

А ось тут буде страшно. Тому, що повторити ефект хоч трохи близький до минулих виборів буде неможливо. Мало того. З тією швидкістю, з якою "команда" виробляє зашквари і втрачає рейтинг - результат може бути зовсім плачевним.

Але відривати пелюстка доведеться. Тому, що розтяжка Зеленського на той час перейде з категорії гімнастичної, в категорію військову. Ту саму. З дротом прив'язаним до чеки гранати.

Хто від цього виграє?
Думаю, що ОПЗЖ вже потихеньку скуповує шампанське на цей випадок. Власне, весь недовгий шлях "великого експерименту" мав на меті привести нас саме до цього.
Розчарований електорат Зеленського в більшості хитнеться саме в їхній бік.

Все питання, що ми встигнемо зробити до того часу. І наскільки зможемо мобілізуватися і припинити взаємну гризню.
Інакше розтяжка спрацює. І дістане всіх.
Ви запитаєте мене, чи є ще якісь трюки?
Напевно. Ну, ось, хочете пофантазую?
Беремо коронавірус. Роздмухуємо істерику і паніку (вже починається, відчуваєте?).
Доводимо її до певного градуса, ставимо на повільний вогонь і підтримуємо.
А перед цим вводимо якийсь надзвичайний стан.
І тягнемо якомога довше.

Інша справа, що все має кінець.
Інше питання - який?

Ось такий цвєтік-сєміцвєтік

Гліб Бабіч