Розвідка США вважає, що китайські чиновники боялись інформувати центральну владу про коронавірус

Розвідка США вважає, що китайські чиновники боялись інформувати центральну владу про коронавірус

Розвідка США дійшла висновку, що китайські чиновники у місті Ухань та провінції Хубей приховали важливу інформацію щодо коронавірусу від центрального уряду Китаю через страх покарання. Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на доповідь розвідувальних служб Сполучених Штатів Америки.

"Доповідь, яка вперше була поширена у червні, має засекречену та не засекречену частини, і презентує спільну позицію ЦРУ та інших розвідувальних агенцій. Вона все ще підтримує загальну ідею, що чиновники Комуністичної партії приховували від світу важливу інформацію, розповів американський чиновник. І високопосадовці у Пекіні, хоча і стикались із проблемою отримання інформації від чиновників у центральному Китаї, відіграли роль у приховуванні сплеску хвороби, бо не надавали інформацію ВООЗ", - пише видання.

Як відомо, адміністрація США тривалий час покладала на Китай відповідальність за поширення вірусу, звинувачувала Пекін у приховуванні важливої інформації та ін. Видання The New York Times відзначає, що відповідальність за ситуацію лежить у більшій мірі на чиновниках місцевого рівня, хоча висновки розвідки "не суперечать критиці Китаю з боку адміністрації Трампа". Всередині США критики Трампа закидали йому намагання відвернути увагу від буцімто недопрацювань його адміністрації у протидії коронавірусу за допомогою нападок на Пекін.

Нещодавнє опитування соціологічної служби Gallup у США вказало, що 36% американців схвально ставляться до дій Трампа у відповідь на пандемію коронавірусу. 63% оцінюють їх негативно. При цьому 48% схвально ставляться до роботи президента США у царині економіки. Загалом 42% американців позитивно оцінюють роботу Трампа.

За даними університетут Джонса Гопкінса, загалом у США налічується вже понад 172 тисячі померлих через хворобу та понад 5 мільйонів 500 тисяч випадків захворювання.